Senatorul PSD Ioan Stan:

Legea privind starea de alertă nu are cum să intre în vigoare la 15 mai

> Guvernul liberal a fost mai ocupat să dea tunuri pentru „firmele de casă” şi să lovească CCR decât să lucreze la cadrul legal de după starea de urgenţă

Preşedintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a apreciat, marţi, că legea privind starea de alertă nu are cum să intre în vigoare în 15 mai, aşa cum crede premierul Ludovic Orban, care îşi dovedeşte încă odată incompetenţa şi lipsa de cunoştinţe elementare privind cadrul legal, mai ales că, în loc să se preocupe de pregătirea stării de alertă, Guvernul liberal era ocupat cu lovirea CCR şi favorizarea firmelor de casă.

Vă prezentăm integral comunicatul semnat de senatorul PSD Ioan Stan. (N.B.)

Ne despart doar câteva zile de 15 mai, zi în care, încă de acum două săptămâni, am fost anunţaţi că se ridică starea de urgenţă, urmând a fi înlocuită cu starea de „alertă”. Am pus între ghilimele acest cuvânt pentru că, în lipsa unui act normativ, practic, de pe 15 mai suntem liberi să facem ce vrem, acest fapt datorându-se incapacităţii guvernului liberal de a pune pe masa Parlamentului, în timp util, un proiect de lege care să clarifice ce presupune starea de alertă. Probabil au fost prea ocupaţi să lovească în Curtea Constituţională a României sau să dea tunuri pentru firmele de casă, pentru că altceva nu au reuşit să facă în această perioadă.

Abia luni, în al doisprezecelea ceas, l-am auzit pe premier afirmând că au depus un proiect de lege care se aşteaptă să fie trecut de urgenţă prin Parlament până joi, astfel încât vineri să fie promulgat de preşedinte şi publicat în „Monitorul Oficial”. Această iniţiativă demonstrează o dată în plus incompetenţa premierului şi lipsa cunoştinţelor sale elementare cu privire la Constituţie, care prevede clar în articolul 84 că, după adoptarea proiectului de lege în cele două camere ale Parlamentului, este nevoie de un termen de două zile pentru a lăsa termen de contestare la CCR. După aceste două zile şi după ce preşedintele promulgă legea, conform articolului 78 din Constituţie, e nevoie de alte trei zile pentru a intra în vigoare după publicarea în „Monitorul Oficial”. Aşadar, respectând paşii constituţionali, este imposibil ca pe 15 mai sa avem o lege care să reglementeze starea de alertă, prin urmare românii vor putea să iasă pe stradă fără restricţii şi fără să ştie ce trebuie să respecte. Practic asistăm la un nou act de iresponsabilitate faţă de cetăţeni, act care se încadrează în suita de greşeli cu care ne-au obişnuit deja liberalii de la preluarea guvernării.

Tot luni, l-am văzut pe preşedintele CJ Suceava în campanie electorală pe centura Rădăuţiului. Ne-am fi aşteptat să-l vedem la aeroportul de la Floreni sau la una din autostrăzile cu tuneluri prin munţi, fie să taie panglica celor cinci şosele ocolitoare pentru fluidizarea traficului în judeţ, acestea fiind proiectele de infrastructură pe care le propunea la începutul anului. Înţelegem că domnia sa trebuie să se reabiliteze în ochii sucevenilor, dar poate face asta respectând atribuţiile care îi revin, în acest sens mai utilă fiind prezenţa sa pe drumurile judeţene, aflate în subordinea sa, a căror stare deplorabilă o cunoaştem cu toţii. Pentru a le repara, ar trebui să ceară bani de la colegii lui liberali, iar dacă aceştia tot nu-i dau, aşa cum au făcut până acum, să ne explice de ce nu sunt în stare de acest lucru. Şi dacă domnia sa tot se află în campanie electorală, îl informăm că aşteptăm caravana miniştrilor liberali la Suceava, care fără îndoială că vor încerca să-i repare imaginea, dar ne îndoim că astfel de demersuri vor mai prinde la electoratul sucevean, având în vedere felul în care a înţeles să gestioneze judeţul pe perioada epidemiei de Covid-19 şi nu numai.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: