Dan Cuşnir şi Tudor Plăcintă, de acord că nimic nu va mai fi la fel după criza actuală

> Cuşnir: De aproape 30 de ani ţara e condusă de oameni rudimentari politic şi administrativ > Plăcintă: Trebuie ca instituţiile să fie funcţionale, indiferent de oamenii care sunt acolo

Consilierii judeţeni suceveni Tudor Plăcintă (PNL) şi Dan Ioan Cuşnir (PSD) şi-au exprimat, luni, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, opinia că după actuala criză sanitară foarte multe lucruri vor trebui schimbate, în special fiind vorba de profesionalizarea sistemelor.

„România are nevoie de oameni care să inspire încredere şi are nevoie de oameni care să nu mai facă experimente” a spus Dan Ioan Cuşnir.

El a dat exemplu ordonanţele militare emise în starea de urgenţă, care au fost nişte experimente eşuate, pentru că sunt neconstituţionale. El crede că şi încercarea menţinerii carantinării este neconstituţională.

„Asta înseamnă să fim conduşi de oameni fără viziune. Nu mă refer la ultimii ani, mă refer la aproape toată perioada de după Revoluţie. În loc să fim conduşi de oameni cu viziune, de oameni care să inspire încredere, suntem conduşi de oameni rudimentari din punct de vedere politic şi administrativ, de oameni care pun în război diferite instituţii ale statului” a spus Cuşnir.

El a arătat că nu este posibil ca o autoritate a statului să terfelească o altă autoritate a statului, pentru că de pierdut are doar statul.

„Cum se poate să ieşi tu, preşedinte, să terfeleşti Curtea Constituţională? Nu se face aşa ceva nicăieri în lume! O autoritate a statului nu terfeleşte o altă autoritate a statului. Nicăieri în lume premierul nu terfeleşte Parlamentul, pentru că prin toate aceste lucruri scade autoritatea statului şi este dăunător pentru noi toţi” a spus Cuşnir.

El a mai arătat că „este rudimentar să conduci prin amenzi” şi a subliniat că românii, în mare parte, s-au comportat exemplar în această perioadă, iar partea cu amenzile a fost „rudimentară”.

„Câtă minte să ai ca, în loc să munceşti pentru popor, să produci pentru popor, să te lauzi cu amenzile? În loc să munceşti pentru popor, te lauzi că ai jecmănit poporul” a spus Cuşnir.

Pe de altă parte, consilierul judeţean Tudor Plăcintă a spus că a constatat că regulile au fost cvasirespectate. El a arătat că nu ştie dacă a fost frica de infecţie cu noul coronavirus, frica de amenzi sau amândouă.

Dan Ioan Cuşnir a continuat spunând că, în prezent, suntem într-un moment de cotitură şi că trebuie să se înţeleagă că mare parte din aceşti 30 de ani de la Revoluţie şi până acum sunt pierduţi din punct de vedere politic şi administrativ, să se înţeleagă că a venit vremea ca cei care conduc România de 30 de ani să facă un pas în spate sau în lateral şi să se retragă.

„Trebuie să ai curaj să te retragi. Dacă eşti inteligent, o faci la timp. Dacă eşti demn o faci cu capul sus. Vine vremea în care oamenii trebuie să înţeleagă că sunt depăşiţi din punctul de vedere al modului în care se face politică şi administraţie în România. Este momentul în care mulţi trebuie să spună: Gata! Sunt modele depăşite care nu mai pot funcţiona. Va trebui un proiect de ţară, România Unită, prin care să se interzică traseismul politic la modul real, nu că am plecat de la un partid şi mă afiliez unui grup independent. Astea sunt scurtături româneşti. Traseismul politic ar trebui interzis. La fel cum cred că ar trebui crescut pragul electoral astfel încât să nu mai avem de-a face cu tot soiul de soluţii imorale” a spus Cuşnir.

El a apreciat că atunci când se va interzice traseimul politic, se va creşte pragul electoral şi se va asana clasa politică românii vor putea spera în proiecte de ţară reale.

„S-au schimbat vremurile şi trebuie să se schimbe şi oamenii. Trebuie să se renunţe la abordarea de tip «Eu» şi să se vorbească despre «Noi», trebuie să se renunţe la trufie şi să vedem că suntem conduşi de oameni care tratează poporul cu umilinţă. Umilinţa este o calitate, nu este un defect” a spus Cuşnir.

El consideră că e de datoria partidelor politice să-şi rezolve în interior această problemă.

Consilierul judeţean Tudor Plăcintă a spus că nu crede că lucrurile vor rămâne la fel după criză.

„După criza asta nu cred că ceva va mai fi la fel ca înainte. Am văzut cu toţii şi bâlbe administrative ale unor instituţii, raportări greşite. Ce bine ar fi fost să ştim de existenţa DSP-urilor înainte de această criză” a spus consilierul judeţean liberal.

El susţine profesionalizarea instituţiilor. „Trebuie ca în ţara asta să facem sistemele să funcţioneze indiferent de oamenii care sunt acolo. E valabil şi la spital, şi la DSP, şi la deconcentrate, şi la instituţiile naţionale. Să facem sistemele să funcţioneze, indiferent de oameni. Oamenii vin şi pleacă. De la nefuncţionalitatea unor sisteme constatăm tot felul de bâlbe pe care le-am văzut în perioada asta şi care sunt inerente unui sistem care nu este calibrat aşa cum trebuie” a spus Plăcintă.

 În final, consilierul judeţean PSD Dan Ioan Cuşnir a spus că Tudor Plăcintă este unul dintre cei care fac o altfel de politică şi că este de apreciat.

„Dacă vorbim de altfel de politică, Tudor Plăcintă este un altfel de politician” a spus Cuşnir, care a menţionat că îl simpatizează pe Plăcintă din 2017, pentru că şi-a dat seama că e făcut din altfel de aluat.

El a arătat că într-o perioadă în care foarte mulţi aleşi locali treceau de la PNL, PDL, la PSD, care era pe val, Tudor Plăcintă a primit o ofertă de la PSD pe care a refuzat-o cu decenţă, cu eleganţă, iar de atunci a rămas cu respect pentru această atitudine.

„Acesta este tipul de politician care trebuie să-i schimbe pe cei care acum reprezintă modele depăşite, expirate. Tipul de politician Tudor Plăcintă, integru din punct de vedere politic, trebuie să-i înlocuiască pe cei care au schimbat câte patru-cinci partide” a spus Cuşnir. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: