Prefectura Suceava a motivat plângerea penală pe numele a patru cadre medicale din Câmpulung care au refuzat detaşarea la SJU Suceava

> Misiunea noastră este şi va fi legată doar de apărarea cetăţenilor judeţului, s-a precizat în comunicatul Prefecturii

Prefectura Suceava a făcut, vineri, precizări în legătură cu plângerea penală depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava de Prefectul Sucevei, în care a reclamat patru cadre medicale (un medic şi trei asistente) de la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc care au refuzat detaşarea la SJU Suceava. Redăm comunicatul Prefecturii. (N.B.)

Luând în considerare necesitatea asigurării unei capacităţi medicale adecvate pentru gestionarea cazurilor de infecţie cu coronavirusul SARS-CoV-2 la nivelul unităţilor sanitare, în temeiul legislaţiei specifice în vigoare, a fost emis Ordinul Comandantului Acţiunii – secretar de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de urgenţă dr. Raed Arafat nr. 74.534 din 28 martie 2020, privind stabilirea modului de detaşare/delegare a personalului medical şi auxiliar pe perioada stării de urgenţă.

Potrivit prevederilor art. 1 din actul normativ mai sus citat:

 (2) Pe durata stării de urgenţă, personalul menţionat anterior nu poate refuza detaşarea/delegarea (…).

 (3) Detaşarea/delegarea în interiorul judeţului se dispune prin ordin al prefectului, la propunerea direcţiei de sănătate publică, pe baza analizei situaţiei de la nivelul unităţilor sanitare, cu avizul conform al secretarului de stat şef al DSU.

Prin adresa Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Suceava nr. 10311 din 9.04.2020 a fost propusă detaşarea/delegarea de la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc (unitate sanitară închisă temporar) la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a patru cadre medicale, situaţie determinată de lipsa de personal medical neinfectat cu Covid-19 la Spitalul Judeţean şi imposibilitatea asigurării continuităţii actului medical în aceste condiţii, pentru pacienţii internaţi, aspecte subliniate de conducerea Spitalului Judeţean în toate şedinţele operative desfăşurate în această perioadă.

În acest context, cu adresa nr. 7073 din 9.04.2020, s-a solicitat avizul conform al secretarului de stat, şef al Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, acesta fiind comunicat instituţiei noastre la data de 13.04.2020.

În aceeaşi dată, a fost emis Ordinul Prefectului Judeţului Suceava nr. 196, prin care s-a dispus detaşarea la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a unui medic specialist ATI până la data de 18.04.2020 şi a trei asistente medicale pe perioada instituirii stării de urgenţă la nivel naţional, conform propunerii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Suceava.

Conform art. 7 din ordinul citat, Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc avea obligaţia comunicării acestuia personalului detaşat.

În urma sesizării conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, precum că personalul detaşat nu s-a prezentat, în contextul în care Spitalul Judeţean se confrunta cu probleme deosebite generate de asigurarea resursei umane medicale, fiind întreprinse numeroase solicitări de detaşare de personal medical de la nivel naţional în acest sens, pentru a se reasigura că au fost luate toate măsurile pentru gestionarea corectă a cazurilor de infecţie cu coronavirusul SARS-CoV-2 la nivelul unităţilor sanitare, prefectul judeţului Suceava a solicitat lămurirea acestor aspecte de către instituţiile implicate.

Ulterior, prin adresa nr. 13075 din 19.04.2020, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a comunicat Instituţiei Prefectului – Judeţul Suceava următoarele: „La solicitarea dumneavoastră nr. 7523/30/2 din 18.04.2020 referitoare la respectarea dispoziţiilor de detaşare a unui medic specialist, specialitatea ATI, şi a trei asistente medicale din Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, vă comunicăm faptul că până la această dată personalul medical nu s-a prezentat la post în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă «Sfântul Ioan cel Nou» Suceava”.

Faţă de situaţia constată, s-a procedat la informarea Primăriei Municipiului Câmpulung Moldovenesc şi a conducerii Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc cu solicitarea verificării cauzelor ce au generat această situaţie şi comunicării imediate a conduitei adoptate faţă de aspectele semnalate.

Totodată, în mod procedural, aceste chestiuni au fost aduse la cunoştinţa Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă – secretarului de Stat dr. Raed Arafat, Comandantul Acţiunii, şi a Ministerului Sănătăţii, în vederea analizării şi dispunerii de măsuri în consecinţă.

Faţă de cele prezentate, cu adresa nr. 7656/10/8 din 22.04.2020, a fost formulată o sesizare penală in rem, expediată către Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava la data de 23.04.2020.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie şi ne exprimăm convingerea că toate aspectele sesizate vor fi lămurite, în mod procedural.

Instituţia Prefectului – Judeţul Suceava reiterează respectul profund pentru cadrele medicale şi personalul auxiliar din cadrul unităţilor sanitare din judeţ, care în această perioadă au depus eforturi susţinute în restabilirea funcţionării normale a spitalelor şi protejarea vieţilor sucevenilor, ei fiind adevăraţii eroi.

Misiunea instituţiei noastre este şi va fi una legată doar de apărarea cetăţenilor judeţului Suceava, în concordanţă cu normele constituţionale şi legale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: