Curtea Constituţională avertizează că limitarea de drepturi şi libertăţi după starea de urgenţă poate fi decisă doar prin lege

 …dar ministrul de Interne spune că măsura ridicării carantinării Sucevei ar putea fi luată după a doua etapă a relaxării

Curtea Constituţională a avertizat, miercuri, că Guvernul nu poate limita exerciţiul unor drepturi şi libertăţi prin ordonanţă de urgenţă, precizând că, potrivit prevederilor constituţionale, asemenea decizii pot fi luate doar prin lege organică adoptată de Parlament.

Curtea Constituţională menţionează într-un comunicat referitor la admiterea excepţiei de neconstituţionalitate a OUG 34/2020 că aceasta a fost adoptată cu încălcarea art.115 alin.(6) din Constituţie, întrucât prin conţinutul său normativ a vizat restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale, respectiv dreptul de proprietate, dreptul la muncă şi protecţie socială, dreptul la informare, libertatea economică.

În schimb, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a spus că aşteaptă ridicarea carantinei în Suceava şi că speră ca evoluţia să permită acest lucru după a doua etapă de relaxare, potrivit Stiripesurse.ro.

„Decizia nu este la mine, ca ministru al Afacerilor Interne, sau la nivelul guvernamental, decizia va fi la specialiştii în epidemiologie şi în tot ce ţine de oprirea răspândirii noului coronavirus, adică există un grup tehnico-ştiinţific ce lucrează în subordinea CNSSU care, împreună cu INSP, vor evalua tot ceea ce ţine de evoluţia bolii, de statistica înregistrată în Suceava şi de perspectiva ridicării acestei carantine pentru Suceava” a declarat Marcel Vela.

Reamintim că preşedintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a declarat, marţi, că măsura carantinării Sucevei se va ridica odată cu încetarea stării de urgenţă şi că are mari îndoieli că Parlamentul va vota o lege prin care să se impună astfel de măsuri după data de 15 mai. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: