Senatorul Ioan Stan:

Menţinerea carantinării zonei Sucevei după 15 mai este un abuz

> Această măsură poate fi adoptată doar prin lege şi mă îndoiesc că Parlamentul va vota doar pentru că aşa vor unii, consideră preşedintele PSD Suceava

 Preşedintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a declarat, marţi, că ar fi un abuz ca după 15 mai să se menţină măsurile de carantinare a municipiului Suceava şi a celor opt localităţi limitrofe, în condiţiile în care activitatea SJU Suceava a intrat pe un făgaş normal, iar numărul cazurilor de infectare cu Covid-19 a intrat în regres.

Vă prezentăm integral declaraţia senatorului PSD Ion Stan privind prelungirea carantinării zonei Suceava. (N.B.)

În urma declaraţiilor de luni ale preşedintelui României şi ale unor oficiali ai Guvernului PNL, considerăm că aceştia comit un abuz faţă de locuitorii Sucevei şi ai celorlalte localităţi limitrofe aflate în carantină, dacă după 15 mai continuă să menţină această măsură.

Având în vedere că activitatea Spitalului Judeţean Suceava a intrat pe un făgaş normal, că numărul cazurilor de infectări cu Covid-19 a intrat în regres, că la ora actuală se pot face în Suceava peste 300 de testări pe zi, că există localităţi chiar dintre cele aflate în carantină (de exemplu Adâncata) unde nu există nici măcar o persoană bolnavă de Covid-19, că în sfârşit spitalul are suficiente medicamente şi materiale de protecţie, că la ora actuală sunt libere aproximativ 80 de paturi ATI pentru cazuri grave de Covid-19, considerăm că menţinerea carantinei nu îşi are rostul cât timp totul este ţinut sub control.

Înţelegem nevoia de a intra în starea de alertă şi de fi atenţi şi preocupaţi de evoluţia epidemiei în Suceava şi localităţile limitrofe, dar credem că sucevenii şi-au învăţat lecţia şi că nu vom mai fi prinşi pe picior greşit.

Pe lângă aspectele mai sus menţionate, îi amintim domnului preşedinte şi autorităţilor liberale care consideră că pot dispune după bunul plac de drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, că avem o constituţie şi nişte legi care trebuie respectate.

Astfel, articolul 53 din Constituţia României prevede că „exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav”. Iar la alineatul 2 al aceluiaşi articol ni se arată că „restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii”. Or în momentul de faţă, izolarea în continuare a Sucevei şi a localităţilor limitrofe pare a fi o atitudine discriminatorie şi deloc proporţională cu ce se întâmplă în realitate în localităţile carantinate.

De asemenea, le atragem atenţia decidenţilor amintiţi mai sus că starea de urgenţă şi starea de necesitate sunt prevăzute de Constituţie ca măsuri care pot fi luate de preşedinte prin decret prezidenţial, aprobate de Parlament. În schimb, starea de alertă, care va fi instituită în România din 15 mai, nu este prevăzută ca măsură în Constituţie, fiind reglementată prin ordonanţă de urgenţă. Iar în acest sens, art. 115 al. 6 din Constituţia României prevede că „Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică”.

Aşadar, după instituirea stării de alertă, pentru ca Suceava să rămână în carantină este nevoie de act normativ adoptat de Parlament. Starea de carantină implică imposibilitatea de părăsire a localităţii şi restricţionarea altor drepturi, ori drepturile fundamentale nu pot fi limitate decât prin lege, nu prin ordonanţă de urgenţă. Şi ne îndoim că Parlamentul României va adopta o lege care să limiteze drepturile şi libertăţile locuitorilor din Suceava şi comunele limitrofe, doar pentru că aşa vor unii. Vă rugăm să nu uitaţi că sucevenii nu au nicio vină pentru ce li s-a întâmplat şi suntem convinşi că altfel ar fi stat lucrurile pentru ei dacă autorităţile judeţene şi cele naţionale îşi făceau treaba la timpul potrivit.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI