200 de artişti şi cercetători au lansat un apel public împotriva „revenirii la normal” după pandemie

Madonna, Robert De Niro, Isabelle Adjani şi Yann Arthus-Bertrand se numără printre cei 200 de artişti şi cercetători din lumea întreagă care au lansat ieri, în cotidianul francez Le Monde, un apel împotriva „revenirii la normal” după pandemia de coronavirus, dorindu-şi „o transformare radicală” a societăţii umane pentru a combate „consumerismul”, informează AFP. „Ni se pare de neconceput «să revenim la normal»”, au scris semnatarii acestei scrisori publice, iniţiate de actriţa franceză Juliette Binoche şi de astrofizicianul Aurelien Barrau.

În opinia semnatarilor textului, pandemia de COVID-19 este o tragedie, dar „această criză are virtutea de a ne invita să ne confruntăm cu întrebări esenţiale”. „Problema este sistemică”, afirmă colectivul de semnatari, în care se regăsesc numeroase personalităţi artistice şi ştiinţifice, precum actorii Robert De Niro, Jane Fonda, Cate Blanchett, Marion Cotillard, Monica Bellucci şi Guillaume Canet, cântăreţele Madonna şi Angele, interpreţii Benjamin Biolay şi Bernard Lavilliers, regizorul de teatru Peter Brook, regizorul de film Bertrand Tavernier, fotograful Yann Arthus-Bertrand, dar şi numeroşi laureaţi ai premiilor Nobel pentru medicină, chimie şi fizică, în rândul cărora se regăseşte James Peebles, sau laureatul premiului Nobel pentru pace Muhammad Yunus.

„Colectivul de semnatari îi îndeamnă “în mod solemn pe politicieni şi pe cetăţeni să evadeze din logica de neconceput care prevalează încă, pentru a colabora în sfârşit în vederea unei repoziţionări profunde a obiectivelor, a valorilor şi a economiilor naţionale”. „O transformare radicală se impune la toate nivelurile”, însă aceasta „nu se va produce fără o angajare masivă şi hotărâtă”, deoarece „este vorba despre o chestiune de supravieţuire, dar şi de demnitate şi de coerenţă”, au concluzionat semnatarii scrisorii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: