Cerem Preşedintelui României să promulge legea prin care cadrele didactice pot fi ajutate să desfăşoare lecţii online în condiţii optime

„Educaţia din România poate primi şansa de a merge mai departe, în mod egal pentru toate cadrele didactice şi pentru toţi elevii. Este nevoie ca Statul român să se implice până la capăt: punerea în aplicare a legii prin care se acordă sprijin cadrelor didactice să îşi achiziţioneze laptopuri, calculatoare ori tablete.

Senatul României a adoptat în data de 28 aprilie 2020 un proiect de lege care prevede, printre altele, faptul că «personalul didactic de predare din învăţământul de stat beneficiază anual de două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, din fonduri alocate de la bugetul de stat, pentru dezvoltare profesională şi evoluţie în carieră, precum achiziţionarea de materiale şi auxiliare didactice şi curriculare, necesare procesului instructiv-educativ»”.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ susţine aplicarea acestei legi, conform căreia „colegii noştri pot primi sprijinul necesar achiziţionării unor dispozitive tehnice pentru a putea ţine lecţii online, în condiţii optime. Sperăm că această lege nu va fi atacată la Curtea Constituţională a României, aşa cum a fost şi legea potrivit căreia numărul elevilor de la clasă ar trebui să se reducă. Vorbim despre situaţii în care clase întregi au efective de 36-38 de elevi, fapt care nu permite desfăşurarea unui învăţământ de calitate”.

Potrivit lui Simion Hancescu, liderul FSLI, dacă sunt parlamentari care doresc să conteste şi această lege, ei trebuie să se decidă: se vrea sau nu găsirea soluţiilor necesare prin care şi România să aibă un învăţământ de calitate?

„În urma analizelor făcute, ştim că există cadre didactice şi elevi care nu beneficiază de echipamentele necesare pentru a se putea desfăşura acest tip de învăţare, în contextul pandemiei cu noul coronavirus. Cadrele didactice au fost nevoite să îşi adapteze procesul instructiv-educativ desfăşurat în sălile de clasă la noile condiţii, prin munca la domiciliu.

Potrivit legislaţiei în vigoare, în momentul în care, în fişa postului, angajatorul stipulează că locul de muncă pentru lecţiile online este la domiciliul cadrelor didactice, acesta este obligat să le asigure toate condiţiile pentru desfăşurarea activităţii, ceea ce înseamnă că personalul didactic trebuie să aibă dispozitivele tehnice necesare. Ştim, de asemenea, că unităţile de învăţământ nu au fonduri pentru a pune la dispoziţia cadrelor didactice aceste echipamente, în cazul în care nu dispun de ele. Sunt numeroase situaţii în întreaga ţară în care cadrele didactice au folosit telefoanele personale pentru a le comunica elevilor teme, fişe de lucru şi alte materiale didactice. În absenţa mijloacelor didactice necesare, precum tablete, laptopuri sau calculatoare, nu putem vorbi de lecţii online de calitate.

În consecinţă, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită Preşedintelui României promulgarea acestei legi adoptate de Senat, cât mai repede. Nu credem că este loc de interese politice sau de folosirea acestei legi pe post de ţap ispăşitor în scandalurile politice.

Astăzi vedem, poate mai bine ca niciodată, consecinţele lipsei de interes şi a investiţiilor în educaţie din ultimii 30 de ani. Nu s-a investit aşa cum ar fi trebuit nici în infrastructura şcolară, dar nici în resursa umană. Cât se mai doreşte continuarea acestei politici dezastruoase?

Publicarea acestei legi în Monitorul Oficial ar avea drept consecinţă că toate cadrele didactice din România pot fi obligate să îşi procure echipamentul necesar pentru desfăşurarea activităţii online. Doar aşa Ministerul Educaţiei şi Cercetării va avea toate argumentele prin care să spună că acel cadru didactic care refuză învăţarea online nu-şi primeşte salariul.

Alături de această măsură este obligatorie şi formarea cadrelor didactice pentru a-şi putea desfăşura activitatea în condiţii optime. Acest lucru trebuie să se întâmple cât mai repede posibil, astfel încât personalul didactic şi elevii să aibă tot ceea ce este necesar pentru a nu le fi perturbat şi mai mult procesul educaţional. Unii dintre ei trebuie ajutaţi de Statul român. Profesorii pot fi ajutaţi de îndată ce această lege este pusă în aplicare. Totodată, autorităţile trebuie să legifereze şi să pună în aplicare de urgenţă măsurile prin care tuturor elevilor să le fie acordat accesul la educaţie, prin şcoala online, altfel nu mai putem vorbi despre şanse egale şi nici despre respectarea unor drepturi constituţionale” a transmis Simion Hancescu.

„Ar fi o mare greşeală a autorităţilor să nu pună în aplicare legea care a fost adoptată de Senatul României. Cadrele didactice au nevoie de aceste echipamente tehnice pentru a putea să îşi faţă meseria, iar aici este de datoria Statului să ofere toate condiţiile necesare. Şcoala online este oricum o provocare pentru întreg sistemul de învăţământ românesc, pentru că, din păcate, faţă de alte ţări dezvoltate, noi suntem cu ani buni în urmă. Pandemia cu noul coronavirus a scos la lumină şi mai pregnant neajunsurile din şcolile româneşti şi neajunsurile cadrelor didactice. Este o situaţie de criză, prin care elevii şi angajaţii din educaţie sunt nevoiţi, pentru sănătatea lor, să rămână acasă. Acest tip de învăţare este o alternativă la învăţarea clasică, dar să ţinem cont şi de un alt aspect: investiţiile care s-ar face acum ar fi benefice şi în alte situaţii, cum ar fi incapacitatea de a desfăşura activitatea în sălile de clasă din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, care ne pot închide şcolile. Sper ca guvernanţii să manifeste interes faţă de şcoala românească şi să pună în aplicare această lege”, a declarat Simion Hancescu, preşedinte FSLI. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: