Noi măsuri în domeniul protecţiei sociale

> Sunt vizate familiile cu copii cu dizabilităţi, persoanele aflate în concediu de acomodare şi angajaţii centrelor de îngrijire şi asistenţă

 Prefectura Suceava a informat că, în şedinţa de guvern de joi, 30 aprilie, au fost aprobate, prin ordonanţă de urgenţă, măsuri suplimentare în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Noile măsuri vizează beneficiarii concediului şi indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului cu dizabilităţi până la vârsta de 7 ani, persoanele care au adoptat un copil şi beneficiază de concediul şi indemnizaţia de acomodare prevăzute de Legea nr. 273/2004 privind procedura adopţiei şi personalul din centrele sociale rezidenţiale aflat în izolare preventivă la domiciliu.

Astfel, pentru persoanele beneficiare ale concediului şi indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului cu dizabilităţi până la vârsta de 7 ani, la data instituirii stării de urgenţă, Guvernul a stabilit că aceste drepturi se vor asigura pe toată durata instituirii stării de urgenţă şi în situaţia în care copilul a împlinit vârsta de 7 ani sau dacă urmează să împlinească această vârstă în această perioadă.

Persoanele care, la data instituirii stării de urgenţă, erau în concediu de acomodare şi primeau indemnizaţia de acomodare prevăzute la art. 50 din Legea nr. 273/2004 privind procedura adopţiei vor continua să beneficieze de aceste drepturi pe toată durata instituirii stării de urgenţă, chiar dacă în acest timp s-a finalizat perioada maximă de concediu prevăzută de lege.

Persoanele angajate în centrele sociale rezidenţiale care stau 14 zile în izolare preventivă la locul de muncă, iar apoi sunt obligate să stea în izolare preventivă la domiciliu alte 14 zile, beneficiază de menţinerea drepturilor salariale avute în luna anterioară decretării stării de urgenţă, întrucât au efectuat numărul total de ore aferent unei luni în cele 14 zile de izolare la locul de muncă.

Este vorba de angajaţii centrelor de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, ai centrelor de îngrijire copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: