Cristian Irimie:

Această epidemie care a devenit pandemie ne-a prins nepregătiţi în România de la nivelul cel mai înalt până la nivelul Spitalului Judeţean Suceava

Medicul sucevean Cristian Irimie, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat recent, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că situaţia din Spitalul Judeţean Suceava a fost generată de mai mulţi factori, dar că întreaga ţară era nepregătită pentru a face faţă acestei pandemii.

„Ceea ce pot să spun este că la Suceava a fost un accident epidemiologic. Că a fost vina cuiva nu aş putea spune. Nici nu cred că se poate spune că a fost din vina lui cutare sau a lui cutare. Ceea ce pot să spun este că la un moment dat evenimentele au luat o viteză extraordinară şi primul lucru grav care s-a întâmplat în spital a fost că s-au îmbolnăvit foarte mulţi angajaţi, ceea ce a fost dezastruos” a spus medicul sucevean.

El a arătat că după aceea s-a răspândit virusul în populaţia civilă din afara spitalului, dar nu crede că aceasta se datorează în proporţie foarte mare celor din spital, ci accesului celor care au venit din străinătate şi care au ascuns că au fost sau au putut fi în contact cu cei cu Covid-19.

„Problema este că nu s-a ştiut la nivel naţional această posibilitate de a te infecta aşa de repede şi într-o măsură aşa de mare, dovadă că primele declaraţii ale celor care conduceau sistemul medical au fost de linişte. Când au văzut ce s-a întâmplat şi-au dat seama că sunt nepregătiţi – pentru că această epidemie care a devenit pandemie ne-a prins nepregătiţi în România de la nivelul cel mai înalt până la nivelul Spitalului Judeţean Suceava. De aceea s-au şi făcut primele greşeli la început, ceea ce după mine este scuzabil, pentru că nu cei de aici trebuia să priceapă, ci trebuia cei de sus, care prin măsurile luate iniţial au greşit. Când s-a strâns şurubul şi au luat măsurile concrete, lucrurile au început să se amelioreze” a spus Irimie.

El a menţionat că acum, în ceea ce priveşte Spitalul Judeţean, lucrurile s-au schimbat foarte mult, s-au întors cei infectaţi şi se lucrează, el fiind convins că personalul medical sucevean va trece cu brio de această perioadă, mai ales că nici nu au altă şansă.

Cristian Irimie a explicat că o vină majoră este a celor de la DSP, care nu au făcut anchetele epidemiologice în timp real, dar a recunoscut că această instituţie a fost deprofesionalizată pentru că au existat interese politice încă din 2010 ca, după transferul spitalelor la autorităţile locale, DSP să treacă în subordinea consiliilor judeţene.

El a spus că această propunere fusese susţinută de Liviu Dragnea, care era în acea vreme preşedintele Uniunii Naţionale a Judeţelor din România, iar el era secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi a explicat că o asemenea decizie ar afecta foarte grav sănătatea populaţiei.

„În medicina românească de după Revoluţie s-au luat specialităţile aducătoare de bani, primele, iar apoi s-a ajuns la medicina de familie, epidemiologi, igienă, ceea ce este absolut greşit, pentru că peste tot în lumea civilizată epidemiologii sunt partenerii doctorilor şi nu «sanepizii» care te amendează” a spus Irimie.

El consideră că trebuie să existe colaborare între spitale şi DSP pentru păstrarea sănătăţii populaţiei, pentru că spitalele şi-au pierdut rolul profilactic şi s-au axat pe rolul curativ.

„Să sperăm că, după această epidemie, care va trece foarte greu, vom înţelege mai multe lucruri şi că DSP-urile nu pot trece în subordinea consiliilor judeţene, cum şi-a dorit Liviu Dragnea din 2010. Atunci a început decapitarea şi deprofesionalizarea DSP” a menţionat fostul secretar de stat.

El consideră că s-a greşit şi pentru că prin procedurile naţionale nu s-au urmărit în ţară căminele de bătrâni care au fost cele mai expuse şi s-a împrăştiat virusul cu o viteză nemaipomenită.

„Nu s-au gândit că un conglomerat de persoane în spaţii închise poate să ducă la aşa ceva. Sigur că trebuia făcută testare de la început. Încă un lucru care nu era în proceduri” a spus Irimie.

El a menţionat că testarea, în România, a început cu trei aparate în ţară, iar Suceava făcea testările la Iaşi. „Noi ne comparăm cu Germania, care avea de la început aparate mai multe decât avem noi spitale şi au şi oameni pregătiţi? Noi nu am avut nici aparate şi nici oameni pregătiţi, ceea ce a contat enorm de mult” a spus Irimie.

Medicul consideră că niciunul dintre factorii locali nu puteau face altceva decât li s-a transmis de la nivel central.

„Nici Flutur şi nici Rîmbu nu puteau lua măsuri concrete atât timp cât nu exista o informare de la Ministerul Sănătăţii, de la INSP care să pună oamenii în gardă. Pe toţi i-a prins cu pantalonii în vine. Nu se ştia nimic şi erau mai mult mesaje împăciuitoriste despre o epidemie care ar fi trebuit precizată şi foarte bine analizată de la Ministerul Sănătăţii în jos, cu specialişti. Şi profesioniştii de vârf ai ţării au spus că este o simplă răceală la început” a amintit Irimie.

El a adăugat că a văzut foarte multe atacuri împotriva preşedintelui CJ Gheorghe Flutur şi că înţelege că acestea au legătură cu campania electorală care va urma.

„I se pun multe în cârcă unui preşedinte de CJ în materie de sănătate. Ce a făcut el cu spitalul? A făcut că l-a ajutat, a ajutat mulţi oameni. Că s-au băgat foarte mulţi bani în SJU Suceava? Cum arăta şi cum arată spitalul?” a întrebat Irimie. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: