La vremuri de criză, decizii şi măsuri de criză…

Suceava a intrat în criză, spitalul a intrat în criză, noi toţi am intrat în criză. Ceea ce s-a întâmplat la Suceava nu este o trăsătură specifică zonei, este, din păcate, un simptom agresiv al unui sistem care nu funcţionează. Toate energiile trebuie concentrate pentru a depăşi situaţia, pentru a reveni la o normalitate, cel mai probabil alta decât o ştiam.

În acest context, spitalul din Suceava trebuie să reintre în circuit, să redevină funcţional, în chiar mijlocul crizei care a dat cu el de pământ. La începutul lunii aprilie spitalul din Suceava a primit ajutor din partea unei echipe formate din militari, care a preluat managementul medical şi operaţional.

S-au făcut evaluări şi analize privind nevoile de resurse umane, resurse de materiale, s-au schimbat circuitele, pentru reducerea riscului de contaminare atât a personalului medical, cât şi al pacienţilor, a fost instituită continuitatea pe tură operativă a spitalului. Au fost dezinfectate spaţiile de circulaţie în incinta Spitalului Judeţean. S-au instituit noi proceduri de dezinfecţie în interiorul spitalului conform indicaţiilor epidemiologice. S-a făcut instructaj cu tot personalul medical şi auxiliar despre purtarea echipamentului de protecţie. S-au luat decizii şi s-au impus măsuri stricte, de la testarea personalului, la carantina instituţionalizată a întregului personal. Noua echipă a solicitat Ministerului Apărării Naţionale să sprijine cu personal medical militar activitatea din spital, pentru a asigura continuitatea în secţiile medicale.

Zece medici militari, de diferite specialităţi (anestezie, boli infecţioase, pneumologie, medicină internă, cardiologie, radiologie, chirurgie generală, ortopedie traumatologică, gastroenterologie şi medicină de urgenţă), precum şi zece subofiţeri sanitari din cadrul Spitalului Militar de Urgenţă „Dr. Constantin Papilian” din Cluj-Napoca au venit la Suceava pentru o perioadă de două săptămâni, perioadă care urmează să se încheie. Cel mai probabil, personalul medical va fi înlocuit cu o altă echipă.

Se încheie o primă etapă…

Prin eforturile medicilor militari veniţi din alte părţi, ale personalului medical sucevean, ale voluntarilor se încearcă depăşirea crizei.

S-a vorbit despre proteste, despre conflicte. Au fost, vor mai fi. Pe fond de stres, de epuizare, de neputinţă, dar… medicii, fie ei şi militari, sunt tot oameni, sunt şi ei vulnerabili. Singurul avantaj al medicului militar faţă de personalul medical civil este obişnuinţa cu disciplina şi respectarea normelor şi protocoalelor impuse.

Ne place armata… Atunci când defilează… Ne place ideea. Militarii sunt frumoşi, sunt mândri, sunt aşa… de pus în vitrină, să te uiţi la ei şi să-i scuipi să nu se deoache. Îi urmărim cu mândrie şi fiecare mişcare a lor devine cumva si a noastră. Asta aşa, în general.

Pentru că, în orice alt context, prezenţa militarilor inspiră frică, confuzie, nelinişte. Se face automat conexiunea cu ideea de criză, de război, de calamitate, de dezastru, de orice numai de ceva bun nu. Şi dacă ei sunt, de fapt, parte din soluţie, în astfel de cazuri, sau cel puţin încearcă să fie, sunt şi cei mai expuşi. Nu numai pericolelor din contextul respectiv, dar mai ales opiniei publice care din cele mai vechi timpuri şi până la sfârşitul veacurilor va avea nevoie de un ţap ispăşitor care nu se va găsi niciodată, dar niciodată în propria ogradă.

La vremuri de criză, decizii şi măsuri de criză…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: