La sesizarea Asociaţiei Moldoviţa

Transport fictiv de cherestea, dejucat de gardienii forestieri din Suceava şi Neamţ, cu sprijinul poliţiştilor nemţeni

>Figurând ca transportând lemn către un agent economic din judeţul Suceava, un tir din Tulcea a încercat să se sustragă filtrului poliţiştilor, în cauză deschizându-se un dosar penal >„În speţă poate fi vorba despre o practică în vederea asigurării provenienţei legale pentru lemn din tăieri ilegale” arată Mihai Găşpărel, şeful Gărzii Forestiere Suceava

 În seara zilei de 14 aprilie 2020, un echipaj al Gărzii Forestiere Suceava a procedat la verificarea unui tir care figura în sistemul de urmărire a trasabilităţii materialului ca transportând 51,82 mc de cherestea din molid, de la un depozit de cherestea din Tulcea către un operator economic din judeţul nostru. Garda Forestieră Suceava a primit o sesizare telefonică venită din partea lui Tiberiu Boşutar, preşedintele Asociaţiei Moldoviţa. Potrivit inspectorului-şef Mihai Găşpărel, în timp ce se deplasa în spatele tirului, Tiberiu Boşutar a fost îndrumat ca, până la sosirea delegaţilor Gărzii Forestiere, să apeleze Serviciul de urgenţă 112. În urma apelului, un echipaj de poliţie a oprit mijlocul de transport în localitatea Pipirig, dar spunându-i-se că trebuie să verifice un transport ilegal de lemne şi constatând că tirul nu transporta material lemnos, agentul în cauză „l-a lăsat să plece”. În aceste circumstanţe, conducerea Gărzii Forestiere Suceava a solicitat Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ să ia măsura opririi autovehiculului, explicând „că nu este un caz tipic de transport ilegal de material lemnos, fiind vorba despre o posibilă faptă de natură penală”. Între timp, sesizând prezenţa unui al doilea filtru de poliţie în localitatea Fărcaşa, tirul şi-a schimbat traseul, încercând să iasă din judeţul Neamţ spre Harghita. Însă echipajul de poliţie a reuşit să blocheze autovehiculul, iar în urma informaţiilor şi sprijinului tehnic oferit de delegaţii Gărzii Forestiere Suceava, Garda Forestieră Neamţ şi angajaţii IPJ Neamţ au deschis dosar penal.

Totodată, conducerea Gărzii Forestiere Suceava a dispus, de urgenţă, verificarea depozitului operatorul economic care figura drept destinatar, transmiţând omologilor de la Garda Forestieră Focşani o informare în vederea controlării depozitului de cherestea deţinut de emitentul avizului de însoţire.

„În speţa în cauză poate fi vorba despre o practică în vederea asigurării provenienţei legale pentru lemn din tăieri ilegale. Controalele gărzilor forestiere Suceava şi Focşani, precum şi ancheta organelor de poliţie vor fi în măsură să elucideze cazul” subliniază şeful Gărzii Forestiere Suceava.

Mihai Găşpărel precizează că, acum 3 ani, în urma unui demers similar, Garda Forestieră Suceava a constatat şi probat transporturi fictive de cherestea răşinoase ale unui operator economic, pe ruta Bucureşti – Suceava. La acea dată, verificările specifice făcute la societatea cu pricina s-au concretizat în amenzi însumând 36.000 lei, în confiscarea a 252 mc de materiale lemnoase, în valoare de 83.592 de lei, cât şi în constituirea unui dosar penal.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: