Medicul psihiatru Alexandru Paziuc, despre efectele distanţării sociale:

Izolarea se poate transforma într-o formă de depresie destul de severă

Dar e mult mai probabil ca fiecare să se regăsească în această perioadă şi să aibă o altă viziune asupra vieţii, mai optimistă şi mai bună

Medicul psihiatru sucevean Alexandru Paziuc, preşedintele Societăţii de Psihiatrie Socială din România, a apreciat, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că situaţia actuală care a condus la distanţarea socială poate fi folosită în favoarea fiecăruia, care să se regăsească şi să aibă o viziune asupra vieţii, mai optimistă şi mai bună. Dar el consideră că vor fi şi persoane pentru care presiunea va putea conduce la o formă de depresie severă.

„Este o perioadă foarte dificilă şi pentru noi, medicii psihiatri, pentru că a trebuit să ne adaptăm acestei situaţii şi să oferim consultaţii şi consiliere la domiciliu prin telefon, acea aşa-zisă telemedicină” a spus Paziuc.

El a recunoscut că nu este o metodă pe care o apreciază, întrucât medicul nu stă faţă în faţă cu omul consiliat, pentru că există şi acea comunicare non-verbală, care este importantă, în afară de vorbele pe care omul le exprimă, dar spune că trebuie să se adapteze situaţiei şi aceasta este o modalitate de apropiere de cei care au nevoie.

Medicul a mai spus că, într-adevăr, sunt persoane care au foarte mare nevoie de medicii psihiatri, pentru că această perioadă este dificilă nu doar în ceea ce priveşte partea economică, ci şi cea a individului, pentru că persoana trăieşte această situaţie în mod deosebit.

„Fiind şi perioada înainte de Paşte, oamenii au avut preocupări să-şi facă şi curăţenie în casă, aprovizionarea, să se gândească că se vor întâlni cu ceilalţi membri ai familiei; cred că a fost o perioadă mai uşor de suportat. Cred că după sărbători sau în timpul acestor sărbători vom simţi că pregătirile sunt tot pentru tine, pentru cei de lângă tine, cei foarte apropiaţi, din casă, şi nu pentru ceilalţi, pentru că sunt familii care sunt la depărtare; cred că vom simţi mai altfel acel moment” a spus Paziuc.

El a arătat că vorbeşte din propria experienţă trăită în 2004, când era în SUA şi nu a putut fi alături de familie de Paşte, şi că a simţit o mare durere în suflet, pentru că, probabil, acesta este spiritul românilor, familia este foarte importantă, tradiţia este foarte importantă.

„Am reuşit acolo să-mi fac pască, să-mi fac cozonaci, ouă roşii, să invit ceilalţi colegi români, am ciocnit ouă, am aprins o lumânare şi ne-am gândit cu drag la cei de acasă” a spus Paziuc.

Potrivit lui, perioada dificilă va fi după Paşte, când va trebui să avem aceleaşi obiceiuri învăţate, pe care acum, într-un fel sau altul, le-am trăit în această perioadă de post, iar atunci va trebui să existe acelaşi comportament, de păstrare a distanţei sociale şi, probabil, va apăsa mai mult singurătatea şi oamenii se vor simţi mai singuri.

Alexandru Paziuc a arătat că distanţarea socială va fi depăşită în funcţie de cum acţionează fiecare.

El a arătat că, înainte de a începe această pandemie, se vorbea despre predominanţa bolilor depresive şi ne întrebam de ce e atâta depresie în jurul nostru, iar 85% era din cauza stresului social.

„Cred că acum lucrurile s-au schimbat radical. Într-un fel, stresul social pe care l-am perceput, l-am trăit şi l-am blamat atât de mult nu mai există. Nu mai e un şef care să-ţi spună ce să faci, stresul, s-a schimbat puţin. De aceea, contează că eşti acasă, că te familiarizezi cu propria casă, cu cei care sunt aproape de tine şi de care nu ai reuşit să te ocupi foarte mult. Poate că reuşeşti să foloseşti acest rău în sens pozitiv” a menţionat Paziuc.

El a spus că a avut mai mult timp pentru nepoţi, i-a învăţat să meargă cu bicicleta, le-a spus poveşti, s-a jucat cu ei, lucruri pe care şi le dorea foarte mult înainte, dar nu avea timp.

Totodată, era stresat că nu poate citi atât cât şi-ar fi dorit, iar acum are această posibilitate; era frustrat că învăţa pe alţii să facă meditaţie şi să mediteze, dar el nu reuşea să o facă, iar acum are timp şi pentru asta.

Alexandru Paziuc a transmis că trebuie ca toţi să reziste acestei situaţii şi că fiecare trebuie să înţeleagă că va trebui să se schimbe; în comportament, în atitudinea faţă de cei din jur, faţă de societatea care a creat acest mediu nemaipomenit de plăcut, sigur, şi care era cauză de depresie.

„Acum ţine de noi, de fiecare. Dacă omul este mulţumit în sinea lui, este mulţumit de ceea ce face, este liber în ceea ce face chiar cu restricţiile care sunt, eu zic poate depăşi acel moment în care să nu pomenim de depresie, ci de alte lucruri. Este clar că va fi o schimbare în fiecare dintre noi şi depinde de noi cum vom face acea schimbare şi pe ce cale o vom lua. Avem şansa să o luăm pe calea bună. Nu discutăm doar de perioada postului, pentru că s-a suprapus cu postul, ci vorbim şi de un post social. Este un post social în care nu mai auzim minciuni, nu mai auzim promisiuni, în care nu mai auzim nimic altceva, în care trebuie să avem grijă numai de noi şi să respectăm nişte reguli pe care specialiştii în epidemiologie şi virusologie ni le impun sau ni le explică într-un fel sau altul şi atunci este timpul nostru. Avem ocazia să fie timpul nostru personal, timpul care să ne schimbe, sper eu, în sens bun şi nu în sens rău, pentru că în sens rău am fost până acum” a spus Paziuc.

Medicul psihiatru a subliniat că va fi obligatorie această schimbare, pentru că se va trăi şi partea despre care niciodată nimeni nu a crezut că se poate trăi.

El crede că socializarea pe care am trăit-o până acum e bine să devină şi o interiorizare a noastră în căutarea sinelui.

„Vin cu nişte variante ca să facem faţă unor vremuri pe care nimeni nu le-a dorit, nimeni nu le-a regizat, nimeni nu a creat un scenariu ca să ne permită să facem faţă acestui lucru, iar atunci mă gândesc că decât să beau o bere şi să vorbesc vrute şi nevrute, de nimica toată, poate că a citi o carte, a asculta o muzică, a te ruga este un lucru să rămâi cu tine însuţi, să te cunoşti mai bine, să vezi de ce în viaţa asta trebuie să te trezeşti doar când moare cineva lângă tine sau când se naşte cineva lângă tine, că viaţa asta trebuie să aibă şi alte valori şi că nu trebuie să ne simţim biciuiţi de o societate care aleargă mereu după fel de fel de indicatori şi după fel de fel de alte lucruri” a spus Paziuc.

El a arătat că izolarea socială ar putea să rupă ceea ce e mai important dintr-un om, pentru că omul este o fiinţă socială.

„Faptul că ne vom izola, vom simţi această presiune şi, sigur, ea se poate transforma într-o formă de depresie destul de severă… S-ar putea, din cauză că nu suntem suficient de bine pregătiţi, pentru că întotdeauna am vorbit de lucrurile materiale ale omului şi mai puţin de cele spirituale, s-ar putea ca pentru mulţi, din păcate, ca această schimbare să fie un şoc şi s-ar putea ca mulţi să nu suporte” a spus Paziuc.

Totodată el a arătat că poate şi rolul medicilor psihiatri este important, al psihiatrilor care nu doar pun nişte criterii de diagnostic, pun un diagnostic şi dau un tratament, ci al unor psihiatri care să se gândească la pacient ca la un suflet care a avut de suferit din diverse motive.

„Acel suflet care a venit perfect pe lumea asta şi care, poate, de-a lungul vieţii, prin educaţie, printr-un mediu nepotrivit sau potrivit, lucrurile schimbându-se, l-au făcut să sufere; poate că percepând lucrurile astea în acest fel, va găsi acel diamant nemaipomenit din interiorul fiecăruia, acea flacără, acea lumină pe care, uite, o dorim şi în ziua Învierii. De fapt trebuie să învie flacăra în sufletele noastre, în inimile noastre, pe aceea să o regăsim şi poate vom avea altă viziune asupra vieţii, mult mai optimistă şi mult mai bună” a spus Alexandru Paziuc.

El a apreciat că unora nu le va conveni, acelora care, fără să vrea, au creat un sistem, o reţea, au supt mult de la acea reţea şi s-ar putea ca pentru ei lucrurile să se schimbe. „Să vadă că tronul pe care s-au suit este un tron fals, este un tron doar de compoziţie socială şi nu de acea compoziţie spirituală, de sacrificiu, de devoţiune faţă de cetăţean, de a face ceva bun pe lumea asta, indiferent dacă eşti sau nu eşti dintr-un partid sau un lider al cuiva anume” a spus Paziuc. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: