Autorităţile judeţene vizează trei scenarii de evoluţie a epidemiei cu noul coronavirus

 > Pentru cel mai pesimist se vor asigura 1900 de paturi – 1.200 în spital şi 700 de paturi în alte locaţii > CJ Suceava face demersuri pentru asigurarea necesarului de echipamentele medicale necesare

Autorităţi judeţene şi locale sucevene, împreună cu reprezentanţi ai societăţii civile s-au întrunit, ieri, la Palatul Administrativ, pentru stabilirea unei strategii integrate de abordare a acţiunilor administraţiei publice şi a societăţii civile, în scopul eficientizării eforturilor privind asigurarea echipamentelor şi materialelor de protecţie pentru Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava şi pentru unităţile medicale de suport, dar şi a resurselor umane calificate, inclusiv prin intermediul voluntarilor.

În cadrul şedinţei s-au prezentat acţiunile desfăşurate până în prezent atât de administraţia publică judeţeană şi locală, cât şi de societatea civilă prin reprezentanţii săi, căile de susţinere reciprocă şi coordonare a acţiunilor în vederea asigurării întregului suport logistic necesar Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava şi unităţilor medicale de suport din judeţ.

Prefectul Alexandru Moldovan a prezentat Planul de operaţionalizare graduală a Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava pentru atingerea capacităţii de răspuns maximal, aprobat de Consiliul Medical al Spitalului Judeţean.

Planul vizează patru domenii (conducere/lanţ de conducere, spital, terapie intensivă şi logistică medicală) şi este structurat în trei etape, ce vizează, în funcţie de evoluţia pandemiei, asigurarea a 900 paturi în spital – etapa I, 1200 de paturi în spital – etapa a II-a, şi 1900 de paturi, respectiv 1200 de paturi în spital şi 700 de paturi în alte locaţii.

Având în vedere planificarea controlului pentru îndeplinirea obiectivelor propuse de conducerea Spitalului Judeţean, în toate cele trei variante de răspuns, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a solicitat reprezentanţilor societăţii civile o listă cu principalele probleme identificate de aceştia atât în ceea ce priveşte necesarul de materiale de protecţie şi echipamente pentru secţia ATI, cât şi în ceea ce priveşte necesarul de resursă umană calificată.

Un aspect aparte a fost cel de corelare a eforturilor administraţiei publice cu cele ale societăţii civile şi de stabilire a unor direcţii de acţiune cu prioritizarea necesităţilor materiale, dar mai ales umane, ţinând cont de evoluţia posibilelor scenarii identificate în răspândirea Covid-19.

În acelaşi timp, administraţia judeţului a prezentat reprezentanţilor societăţii civile propriile demersuri efectuate, cât şi problemele identificate. Analiza efectuată de specialiştii Consiliului Judeţean Suceava, în colaborare cu cei ai Spitalului Judeţean, a relevat necesitatea achiziţionării a şapte tipuri de aparatură medicală, de imediată necesitate, pentru funcţionarea optimă a Spitalului Judeţean: infuziomate, aspiratoare de secreţii, monitoare de funcţii vitale, concentrator de oxigen, ventilatoare, bloc injectomate, videolaringoscop.

Cei prezenţi au convenit să stabilească o platformă comună de lucru administraţie publică – societate civilă, ce va sta la baza acţiunilor derulate, cu termene, direcţii concrete de acţiune pentru identificarea posibilelor surse de echipamente şi materiale de protecţie, dar şi privind recrutarea resurselor umane calificate.

Administraţia judeţului a comunicat că va iniţia demersuri instituţionale imediate, considerând aspectele discutate ca fiind o prioritate zero pentru soluţionarea cât mai urgentă a crizei şi stopării răspândirii Covid-19. Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a precizat că a fost desemnată o persoană, din cadrul instituţiei pe care o conduce, pentru a centraliza şi coordona situaţiile privind necesarul unităţii medicale judeţene şi care va conlucra cu reprezentanţii societăţii civile.

Cornel Dediu, directorul Crucii Roşii Române – filiala Suceava, a precizat că astăzi vor ajunge la Suceava, pentru Spitalul Judeţean, materiale de protecţie şi aparatură medicală, respectiv măşti, combinezoane şi ventilatoare.

Dr. Liviu Trifina a prezentat o analiză proprie a necesităţilor spitalului judeţean, în ceea ce priveşte dotarea cu ventilatoare, precum şi o evaluare a capacităţii de suport a unităţii medicale judeţene.

Administraţia judeţeană a arătat că s-a dispus suplimentarea schemei de personal aferente unităţii medicale, fiind analizate, pentru a fi implementate, şi alte măsuri imediate de stimulare a aportului de personal medical calificat.

Întâlnirea s-a desfăşurat la solicitarea prefectului Alexandru Moldovan, cu participarea preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, directorului organizaţiei Crucea Roşie România – Filiala Suceava, Cornel Dediu, dr. Liviu Trifina, reprezentant al Asociaţiei ONG-urilor, subprefectul Daniel Prorociuc, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Suceava Viorel Seredenciuc şi Gheorghe Marin Niţă, viceprimarului municipiului Suceava, Lucian Harşovschi şi administratorului judeţului Suceava, Irina Vasilciuc. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!