Estimări meteorologice ale ANM privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl în perioada 14-16 aprilie

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a transmis, ieri, un comunicat de presă în care arată cum se va deplasa norul de fum din zona Cernobîl. ANM a luat în vedere simulările modelelor numerice rulate privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, în perioada 14 – 16 aprilie a.c.

Astfel, se apreciază că în cursul zilei de marţi, 14 aprilie, şi în prima parte a nopţii de 14/15 aprilie, direcţia dominantă a vântului ar fi urmat să fie dinspre nord către sud, astfel că tendinţa de evoluţie a norului de fum să fie de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei, zona Odesa.

Ulterior, din a doua parte a nopţii de 14/15 aprilie, circulaţia aerului se va reorienta şi se va realiza predominant dinspre vest către est – sud – est, apoi spre nord-est, astfel că tendinţa de evoluţie a norului de fum va fi de îndepărtare către estul Ucrainei şi apoi spre Rusia.

Incendiile care se manifestă de mai bine de o săptămână în Ucraina sunt la mai puţin de un kilometru de fosta centrală nucleară de la Cernobîl, dar serviciile de urgenţă spun că situaţia este sub control, informează Bucpress.eu

Potrivit Radio Europa Liberă, experţii în mediu avertizează că incendiile pot arunca cenuşă radioactivă de la locul celui mai grav accident nuclear din lume, care a avut loc în 1986, punând în pericol locuitorii din apropiere şi din capitala Kiev.

Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă a transmis într-un comunicat că nivelul radiaţiei din regiunea Kievului „nu depăşeşte valorile naturale”, iar cele din zona de excluziune din jurul centralei nucleare sunt „neschimbate”.

Cu toate acestea, Greenpeace Rusia a avertizat că incendiile care se manifestă în zona de excluziune sunt mai mari decât recunosc autorităţile de la Kiev şi prezintă un risc radioactiv.

Imagini din satelit de la agenţia NASA arată că incendiile au ajuns la marginea oraşului abandonat Prîpeat şi sunt doar la marginea centralei nucleare dezafectate.

Vânturile puternice au împiedicat eforturile pompierilor, care au format bariere pentru a încerca să localizeze incendiul şi a permite echipamentelor să pătrundă în zonă.

Incendiile au pornit în 3 aprilie, în partea vestică a zonei de excluziune, care este nelocuită, şi s-au extins în pădurile din apropiere.

Poliţia a identificat un tânăr de 27 de ani care este suspectat că a pornit incendiul. Bărbatul le-ar fi spus autorităţilor că ar fi dat foc unor gunoaie „pentru distracţie”.

Mai multe regiuni din Ucraina au raportat incendii de vegetaţie pe fondul condiţiilor de secetă. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: