Ierusalim

Ceremonia pogorârii Sfintei Lumini va avea loc şi în acest an

 > Autorităţile israeliene vor permite în acest an desfăşurarea ceremoniei religioase legate de pogorârea Sfintei Lumini de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim

Ceremonia pogorârii Sfintei Lumini de la Ierusalim va avea loc şi în acest an, ţinându-se cont de restricţiile aferente combaterii pandemiei Covid-19, a declarat luni, 30 martie, o sursă din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, pentru „The Jerusalem Post”.

Decizia este una surprinzătoare, având în vedere că, la începutul lunii martie, autorităţile israeliene au anunţat că măsurile luate pentru a preveni răspândirea coronavirusului ar putea pune în pericol ceremonia care se petrece anual începând cu anul 867.

Procedura exactă a desfăşurării ceremoniei nu a fost încă stabilită în detaliu, însă, conform surselor, în Sâmbăta Mare, la Biserica Sfântului Mormânt se vor afla aproximativ 15 persoane, reprezentanţi ai Bisericilor Ortodoxe, care vor „transporta” Sfânta Lumină către Aeroportul „Ben Gurion” în recipiente (lămpi) speciale, sub escorta forţelor de poliţie.

Delegaţiile religioase ale Bisericilor Ortodoxe din diferite ţări vor aştepta pe Aeroportul din Tel Aviv, dar nu vor coborî de la bordul aeronavelor, pentru a respecta măsurile de carantină impuse de statul Israel.

Întreaga ceremonie a pogorârii Sfintei Lumini de la Sfântul Mormânt din Ierusalim va fi transmisă, ca şi până acum, în direct (TV) şi online.

***

Sfânta Lumină este cea mai evidentă minune care se petrece constant, an de an, la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în sâmbăta dinaintea Paştilor.

Înainte de a intra în Sfântul Mormânt, Părintele Patriarh Teofil, alături de un sobor de ierarhi, preoţi şi credincioşi din toată lumea, îl înconjoară de trei ori, conform tradiţiei.

După această procesiune, Patriarhul dezbracă veşmintele arhiereşti, rămânând îmbrăcat doar cu un stihar alb. Apoi ia patru mănunchiuri a câte 33 de lumânări, care simbolizează numărul anilor pe care i-a trăit Hristos pe pământ. Părintele Patriarh Teofil intră în Mormânt, fiind însoţit de către un reprezentant al armenilor. Acesta din urmă are dreptul să stea în locul de dinaintea încăperii Sfântului Mormânt, de unde îl poate urmări pe patriarh.

Părintele Patriarh Teofil citeşte o rugăciune specială, stând în genunchi şi rugându-se pentru dăruirea Luminii – o adevărată binecuvântare pentru credincioşi. În urma acestei rugăciuni, Lumina se pogoară şi se răspândeşte în Biserică, aprinzându-se totodată şi candela „neadormită” a Sfântului Mormânt.

 CATĂLIN ACASANDREI, Doxologia.ro

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: