Senatorul PSD Ioan Stan speră ca prefectul să rezolve problema de finanţare a comunei Straja

Preşedintele Organizaţiei Judeţene PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a solicitat, miercuri, prefectului de Suceava, Alexandru Moldovan, să soluţioneze problema asigurării unui buget comunei Straja, mai ales că ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a arătat că problema este de competenţa prefectului.

Vă prezentăm integral comunicatul semnat de senatorul Ioan Stan. (N.B.)

Ca urmare a interpelării făcute ministrului Afacerilor Interne în legătură cu situaţia financiară a comunei Straja care nici până astăzi nu are buget din cauza lipsei de reacţie şi implicare a prefectului judeţului Suceava, care, în loc să rezolve această problemă stringentă, a preferat să ceară un punct de vedere al ministerului mai sus menţionat, am primit următorul răspuns:

„În conformitate cu prevederile articolului 252 aliniatul 1 litera c din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 cu privire la Codul administrativ, prefectul este abilitat să îndeplinească atribuţia privind legalităţii actelor administrative ale administraţiei publice locale şi atacarea actelor administrative ale acestor autorităţi pe care le consideră ilegale.

Totodată, precizăm şi faptul că, raportat la dispoziţiile legale în vigoare, Ministerul Afacerilor Interne nu are competenţa de a se pronunţa asupra legalităţii sau ilegalităţii actelor emise de autorităţile administraţiei publice locale, exercitarea de către prefect a controlului de legalitate fiind realizată în virtutea calităţii sale de reprezentant al Guvernului în plan local”.

Cu alte cuvinte, domnul prefect nu doar că nu s-a implicat în rezolvarea acestei situaţii, dar a dovedit că nici măcar nu îşi cunoaşte atribuţiile, odată ce a cerut punctul de vedere al Ministerului Afacerilor Interne într-o chestiune pe care ar fi trebuit să se pronunţe el însuşi prin natura funcţiei avute. Poate acum, în al treisprezecelea ceas, domnul prefect înţelege ce are de făcut şi rezolvă într-un târziu această problemă, pentru că este un act total iresponsabil ca în contextul acestei epidemii să lase fără buget o unitate administrativă.

În încheiere, îl sfătuim pe prefectul judeţului Suceava ca pe viitor să nu mai aplece urechea în exercitarea atribuţiilor către „şeful” său sau alţi sfătuitori, ci să-şi vadă de treabă conform jurământului depus şi sperăm ca organele abilitate să se sesizeze din oficiu cu privire la această regretabilă situaţie, când efectiv, prin incompetenţa demonstrată şi datorită contextului epidemiologic existent, a fost pusă în pericol viaţa şi sănătatea locuitorilor comunei Straja.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: