FNGCIMM invită creditorii implicaţi în accesarea facilităţii de garantare pentru creditele ipotecare a căror derulare este afectată de pandemia Covid-19 să notifice FNGCIMM cu privire la intenţia de a încheia convenţii de garantare

> Termenul de transmitere a notificărilor către FNGCIMM este 13.04.2020, ora 24

FNGCIMM a fost mandatat de MFP să încheie convenţii de garantare cu finanţatorii, in scopul acordării unor facilităţi de garantare pentru dobânzile eşalonate pentru creditele ipotecare acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare persoanelor fizice, ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia Covid-19, conform normelor de aplicare OUG nr.37/2020.

Astfel, creditorii sunt invitaţi ca în termen de 5 zile de la publicarea Normelor de aplicare a OUG 37/2020, aprobate prin H.G. nr.270/2020, să notifice FNGCIMM intenţia de încheiere a convenţiilor de garantare cu FNGCIMM.

Termenul de depunere de către creditori a intenţiei de participare este data de 13.04.2020, ora 24.00, iar notificările se depun la sediul FNGCIMM, str. Ştefan Iulian, nr. 38, sect.1, Bucureşti, e-mail info@fngcimm.ro, tel. 021.310.18.07.

FNGCIMM va garanta în mod expres, irevocabil şi necondiţionat, obligaţiile de plată reprezentând dobânzi eşalonate pentru creditele ipotecare contractate de la creditori de către debitorii persoane fizice, care beneficiază de facilitatea de suspendare a plăţii ratelor, în condiţiile Ordonanţei de urgenţă nr. 37/2020.

FNGCIMM, mandatat de Statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, va emite scrisori de garanţie, prin care se obligă să plătească sumele garantate, la prima şi simpla cerere a creditorului, până la limita valorii scrisorii de garanţie, în cazul in care debitorul/debitorii nu şi-a/au îndeplinit obligaţiile de rambursare stabilite conform graficului/graficelor de rambursare a dobânzilor eşalonate.

Scrisoarea de garanţie garantează în procent de 100% plata eşalonată a obligaţiilor de rambursare a dobânzilor acumulate pe perioada suspendării la plată pentru care creditorul a aprobat solicitările de suspendare formulate de debitorii persoane fizice care au contractat credite ipotecare în condiţiile prevederilor OUG nr. 37/2020.

Reamintim condiţiile de acordare a scrisorilor de garanţie emise în favoarea creditorilor, referitoare la criteriile ce trebuie îndeplinite cumulativ de către creditul ipotecar pentru care se solicită garantarea:

> Creditul a fost acordat până la data de 30 martie 2020, inclusiv;

> Data scadenţei finale a obligaţiilor de rambursare a ratelor, prevăzută în contractul de credit, este ulterioară datei de 30 martie 2020, inclusiv;

> Creditul nu a fost declarat cu scadenţă anticipată până la data de 30 martie 2020, inclusiv;

> Debitorul nu înregistrează rate scadente restante, la data de 16 martie 2020, inclusiv, sau a efectuat plata obligaţiilor restante până la data solicitării suspendării obligaţiei de plată, în condiţiile prevăzute la art. 2 alin. 1) din OUG 37/2020.

În ceea ce priveşte debitorul, acesta trebuie să declare pe propria răspundere ca i-au fost afectate veniturile, direct sau indirect, de situaţia gravă generată de pandemia Covid-19. Debitorul poate transmite creditorului solicitarea de suspendare a obligaţiilor de plată cel mai târziu în termen de 45 de zile faţă de data de 30 martie 2020.

Creditorul poate aproba suspendarea la plată a ratelor de dobândă pe o perioada cuprinsă între o lună şi 9 luni fără a putea depăşi data de 31 decembrie 2020 şi va comunica debitorului decizia sa de aprobare/respingere a cererii de suspendare a obligaţiilor de plată a ratelor în termen de maximum 15 zile de la data primirii solicitării.

Debitorul va primi, în termen de 30 de zile de la primirea solicitării, modificarea clauzelor contractuale ca efect al aprobării solicitării acestuia, fără încheierea de acte adiţionale, doar prin notificarea clauzelor contractuale modificate, inclusiv noul grafic de rambursare a creditului şi graficul de rambursare a dobânzilor eşalonate.

Valoarea garanţiei o reprezintă suma aferentă soldului dobânzilor pentru creditele ipotecare, aferentă perioadei de suspendare la plată, ce urmează a fi plătită de Ministerul Finanţelor Publice dacă se produce riscul de credit în perioada de eşalonare, în cazul în care debitorul nu a achitat integral un număr de 3 rate consecutive din dobânda eşalonată la plată, la scadenţele prevăzute în graficul de rambursare a dobânzilor eşalonate pentru creditele ipotecare. (Comunicat de presă)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: