În Bucovina nu mai cântă cucul

Rândurilor de faţă le-aş fi pus titlul „Bucovina, mon amour”, numai că nenorocirea care s-a abătut asupra noastră m-a oprit să mă răsfăţ privind imagini cu Rarăul, Pietrele Doamnei şi Obcinile Bucovinene, cu oamenii harnici ai şesurilor şi ai plaiului „cu flori“, cu Cetatea lui Ştefan şi ascultând „Cântă cucu, bată-l vina, / De răsună Bucovina“.

Fiindcă în Bucovina nu mai cântă cucul, nici n-ar avea cum căci nu i-a sosit încă vremea, dar jelesc bocitoarele care îşi duc, dacă apucă, morţii de Covid-19 la groapă. Dumnezeu să-i ia în pază! Alături de bocitoare, au venit de ceva vreme şi unii politicieni cu mercenarii lor din mass-media în speranţa ticăloasă că astfel vor face rost de ceva voturi de pe cadavre, şi asta deoarece coronavirusul i-a ocolit, ba chiar le-a dat apă la moară. În loc să pună mâna şi ei să ajute spitalul, medicii, populaţia…

Din păcate, ar fi mai multe de spus: Spitalul „Sf. Ioan cel Nou“ de la Suceava este unul modern, aflat între primele 5 spitale naţionale, aici investindu-se zeci de milioane de euro şi, cu toate acestea, molima l-a pus la pământ. Greşeli de management soldate cu înmulţirea celor infectaţi şi a decedaţilor, greşeli sancţionate prin demisii şi demiteri, dar nici următoarea echipă n-a rezistat mai mult de o săptămână. Poate că managerii militari veniţi din Capitală vor reuşi. Trebuie.

Ca şi pe toţi ceilalţi din România, dar şi din Italia, Spania, Franţa, SUA…, pe decidenţii suceveni din domeniul sănătăţii molima i-a prins pe nepregătite şi medicii s-au apucat de lucru cu mâinile goale: fără reguli clare şi organizare ca la carte, fără măşti şi mănuşi suficiente, fără costume de protecţie, fără materiale radicale de dezinfecţie, cu puţine paturi destinate cazurilor grave, dar cu multe mii de persoane infectate sub uşă. Fără medicamentele necesare, fără logistică pusă la punct. Fără teste suficiente. Fără a-i separa pe contaminaţi de restul bolnavilor. Aşa că tragedia s-a produs, virusul şi-a făcut de cap, a omorât zeci de oameni şi i-a infectat pe majoritatea medicilor, a asistenţilor…, fiind nevoie de alţii chemaţi de urgenţă de la spitalele şi judeţele din jur ori din unităţile militare specializate.

Acum materiale de protecţie au început să vină, cele mai multe din donaţii particulare, dar deunăzi nu avea cine să le repartizeze, căci decizia fermă la vârf lipsea. Aşadar, totul a ţinut şi ţine de responsabilitate şi abnegaţie, de organizarea internă, de calitatea actului medical, de voinţa medicilor, a asistenţilor şi a personalului de serviciu, de conştiinţa acestora şi de dragostea lor de meserie, de respectul jurământului. Şi de Dumnezeu.

Ca urmare, municipiul şi comunele suburbane au intrat în carantină, străzile s-au golit de oameni, oameni tot mai speriaţi, magazinele şi afacerile mici s-au închis, copiii nu au unde zburda, şcoala a fost legată de gard… Se mişcă, în schimb, cu mare repeziciune salvările şi Smurd-ul şi… pompele funebre.

Din pricina atâtor infectaţi cu coronavirus şi a decedaţilor, mai bine de un sfert din numărul celor din toată România, mass-media locale şi naţionale au început să arunce cu noroi în suceveni şi în breasla medicală locală. Însă acuzaţiile împotriva sucevenilor nu-şi au rostul, deoarece unda de şoc urmează să-i lovească şi pe ceilalţi. Mă rog Domnului să nu fie adevărată estimarea epidemiologilor. Nu au rost nici acuzaţiile împotriva medicilor, a asistentelor, a personalului medical. Depăşiţi de situaţie, fără a li se fi pus la dispoziţie materialele necesare, cu ameninţări directe asupra vieţii personale, au aşteptat intervenţia promptă a organizatorilor şi a decidenţilor administrativi, intervenţie care nu a venit la timp. Aşa că s-au molipsit cu Covid-19, intrând în blocaj, iar situaţia îmbolnăvirilor a cunoscut evoluţii înspăimântătoare.

S-a cerut ancheta procuraturii, dar sunt sigur că dosarul se va închide foarte repede. Aici e vorba de alt fel de vinovăţii, cele mai multe netrecute în codurile penale. Vor fi sancţiuni, dar asupra altor fapte din diverse sectoare. A nu se omite din discuţie vinovăţia celor ce din inconştienţă au transmis virusul nerespectând obligaţii elementare. Din nenorocire, vieţi pierdute vor fi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: