Dan Ioan Cuşnir:

Din păcate, nu contează ce vrea judeţul, ci contează ce vor să facă „împăraţii de la Bucureşti”

Preşedintele Organizaţiei Municipale PSD Suceava, consilierul judeţean Dan Ioan Cuşnir, a declarat, vineri, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când a observat o unitate a majorităţii factorilor politici referitoare la lupta autorităţilor decidente de a nu transforma SJU Suceava în spital Covid.

El a arătat că specialişti, partide politice, societatea civilă au cerut cu argumente ca SJU Suceava să nu fie transformat în spital Covid, dar că, din păcate, potrivit lui, ceea ce vrea judeţul nu contează, ci contează ce vor să facă „împăraţii de la Bucureşti”.

„Se spune că măsura cu carantinarea trebuia luată pentru nu a se răspândi acest focar în afara zonei” a spus Cuşnir.

El a mai arătat că s-a interesat cu privire la ceea ce se întâmplă în alte ţări, iar, de exemplu, în Franţa, toate spitalele au secţii Covid, dar în restul spitalului se tratează celelalte afecţiuni.

„În toată lumea se construiesc spitale de campanie pentru tratarea Covid şi doar în România se încăpăţânează să transforme spitale judeţene în spitale Covid” a spus Cuşnir.

El a arătat că s-a decis să fie duşi pacienţii la alte spitale, la Rădăuţi, Fălticeni sau Iaşi, situaţie ce reduce şansele pacienţilor din Suceava.

„În cazul unui infarct, la SJU Suceava se pot monta stenturi. La Rădăuţi, nu. În cazul unui atac cerebral, la Suceava se poate face tromboliză, la Rădăuţi nu. La Suceava sunt două aparate RMN, sunt două computere tomograf, iar Rădăuţi are un singur CT şi acela reparat. Ţii două RMN şi două CT ca să foloseşti unul singur din Rădăuţi? Femeile gravide trebuie să nască şi vor fi şi sarcini cu probleme” a spus Cuşnir.

El a arătat că nu înţelege de ce se refuză deschiderea noului Spital Municipal Fălticeni, iar Centrul Economic „Bucovina” poate fi facil transformat în spital de campanie pentru Covid pentru judeţele Suceava şi Botoşani, mai ales că acolo pot ateriza elicoptere şi avioane pentru cazuri de urgenţă.

„Acestea sunt măsurile cerute de specialişti. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, continuă cu soluţia de a transforma spitale judeţene în spitale Covid. S-ar putea să aibă dreptate, dar dacă nu va avea dreptate şi după această criză se va dovedi că în judeţul Suceava au murit mai mulţi pacienţi non-covid decât cei covid, ar trebui să li se facă dosare penale” a spus Cuşnir.

El a mai spus că responsabilii guvernamentali ar trebui să răspundă câte ventilatoare s-au cumpărat în România din ianuarie, când se ştia că vine criza, şi până acum şi câte teste s-au cumpărat în România din ianuarie şi până acum.

„În România a fost testată 0,1% din populaţie, un om dintr-o mie, iar la Suceava ministrul Sănătăţii ne spune cu nonşalanţă că sunt, potrivit statisticilor, 1000 de persoane se plimbă pe stradă şi, cu toate astea, nu se face testare în masă” a spus Cuşnir.

El a mai declarat că sucevenii vor să audă de la autorităţi că s-a făcut ce trebuie şi nu că o să se facă…

Cuşnir a ţinut să sublinieze că acum se vede rezultatul eşecului a 30 de ani politici publice în România, mai ales că s-a observat că mediul privat şi mediul asociativ s-au mobilizat şi au făcut mai mult decât administraţia publică.

Dan Ioan Cuşnir a amintit că, pentru prima dată, preşedintele Klaus Iohannis a spus că vor urma două săptămâni foarte complicate pentru Suceava şi că, în aceste condiţii, e nevoie să fie luate măsuri de urgenţă, de deschidere urgentă a Spitalului Fălticeni şi amenajarea unui spital de campanie în zona Centrului Economic „Bucovina”. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: