Cătălin Nechifor a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis

> Deputatul de Suceava cere spital militar de campanie la Suceava, după ce ministrul Sănătăţii a spus că la Suceava situaţia este „scăpată de sub control”

Vicepreşedintele Pro România, deputatul de Suceava Cătălin Nechifor, a transmis, duminică seara, o scrisoare deschisă preşedintelui României, Klaus Iohannis, căruia îi cere să amenajeze un spital militar de campanie, mai ales că ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că în Suceava situaţia este „scăpată de sub control”.

Vă prezentăm integral scrisoarea deschisă transmisă de Cătălin Nechifor. (N.B.)

„Scrisoare deschisă Domnului Klaus Werner Iohannis, Preşedintele României

Stimate domnule preşedinte,

Am ales calea acestei scrisori deschise după ce am urmărit cu foarte multă îngrijorare declaraţiile domnului Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, cel care în după-amiaza acestei zile spunea, de la Constanţa, că Suceava este un focar scăpat de sub control.

Am luat notă de declaraţia ministrului, ţinând cont de faptul că domnia sa s-a aflat personal la Suceava de două ori în ultimele 12 zile şi consider că este de datoria mea să vă solicit ajutorul, în numele celor peste 600000 de locuitori ai judeţului Suceava, mare parte dintre ei reîntorşi recent din diaspora acasă.

Domnule preşedinte, aţi vizitat de câteva ori Suceava şi aţi avut întotdeauna cuvinte frumoase la adresa noastră. Şi ştiu şi că sucevenii v-au apreciat!

Dar suntem acum într-o situaţie limită, scăpată de sub control şi trebuie luate măsuri cu totul şi cu totul excepţionale. Am apreciat că unele lucruri au început să se mişte, acţiuni pe care le cerusem chiar din data de 23 martie, când la Suceava erau doar 27 de cazuri confirmate. S-a declarat zonă de carantină întregul perimetru al municipiului Suceava, împreună cu cele 8 localităţi limitrofe. O echipă medico-militară a preluat controlul Spitalului Judeţean de la Suceava şi face eforturi să repună lucrurile pe picioare după gravul accident biologic. Înţeleg că există medicamentele generice, aşa cum prevăd schemele de tratament Covid-19. Măcar pentru o perioadă. Au fost aduse materiale de protecţie individuală pentru cei din linia întâi, iar în aceste zile se execută o amplă acţiune de dezinfecţie cu militari şi tehnică CRBN.

Dar nu cred că este suficient, pentru că cifrele sunt îngrijorătoare. Şi suntem încă departe de vârful pandemiei. Spitalul suport Fălticeni a fost închis aproape în întregime, Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc a fost închis complet, iar la Spitalul Municipal Rădăuţi sunt deja confirmate 3 cazuri de coronavirus.

Astăzi au venit 248 de rezultate pozitive, asta înseamnă că numărul personalului medical infectat cu Covid-19 poate depăşi cifra de 400, în condiţiile în care la nivelul judeţului Suceava există deja 1215 cazuri confirmate şi doar două persoane vindecate.

Domnule preşedinte, având în vedere cele arătate mai sus, ţinând cont de faptul că numărul de paturi este de 1400 în Spitalul Judeţean fost de Urgenţă «Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava», actual Spital Covid-19, luând act de gravitatea declaraţiei ministrului Sănătăţii, aşa cum am arătat mai sus, cunoscând dificultăţile cu care se confruntă şi personalul medical, dar şi pacienţii din spital, vă adresez rugămintea să fiţi de acord, în calitatea de Preşedinte al României şi Comandant Suprem al Forţelor Armate Române, cu organizarea de îndată la Suceava a unui spital militar de campanie Covid-19, pe modelul celor de la Otopeni sau Constanţa.

Vă aduc la cunoştinţă că există soluţii logistice şi imobiliare, spaţii mari de genul sălilor de evenimente, cu toate utilităţile necesare preinstalate, unde să poată fi realizate circuitele medicale funcţionale, să poată fi montate paturi, pereţi despărţitori şi echipamente medicale şi unde să poată fi trataţi pacienţi Covid-19 de către cadre medicale militare, Spitalul Judeţean Suceava urmând să îşi exercite activitatea medicală pentru care a fost gândit, cazurile de urgenţă şi patologia generală, având la dispoziţie cadrele medicale proprii.

În speranţa că vă vom revedea la Suceava odată cu câştigarea acestei bătălii, primiţi, Domnule Preşedinte Klaus Werner Iohannis, expresia celei mai înalte recunoştinţe.