Handbal masculin

Şi cea mai bună echipă a CSU din Suceava, cea a juniorilor I, visează la un loc în topul României

Fără nicio îndoială, cea mai performantă echipă a momentului din Suceava, la finele campionatului întrerupt intempestiv din cauza pandemiei de coronavirus, este cea de handbal masculin a juniorilor I de la CSU din Suceava. Pe vremuri, atunci când la LPS Suceava activau profesorii Dumitru Bernicu şi Petru Ghervan, handbalul juvenil din Bucovina era în top, formaţiile de juniori fiind campioane naţionale la mai multe categorii de vârstă de-a lungul anilor.

În acele timpuri şi handbalul sucevean a avut un cuvânt de spus la nivel naţional, stilul pe „şpan”, canalizat pe o viteză deosebită de pasare a mingii şi contraatac fiind la putere. Acest stil chiar le-a adus sucevenilor locul trei în campionatul primului eşalon valoric şi participarea cu succes în Challenge Cup, acolo unde au ajuns până în finală.

Fără nicio îndoială, lucru demonstrat clar de-a lungul anilor, nu se pot clădi echipe de top şi performanţe fără o muncă deosebită la nivel de juniori. Nu s-a mai găsit o generaţie ca cea a jucătorilor Chiruţ, Mitrea, Tcaciuc, Ciubotariu, Şoldănescu, Rohozneanu, Irimescu, Adomnicăi, Bernicu jr., Grigoraş, Iulian Andrei, poate că i-am amestecat cu alţii mai tineri, dar am încercat să rememorăm bucovinenii care mai activează la nivel înalt. Dacă la aceştia îi mai adăugăm pe Gavriloaia sau Roşu, care sunt pe val, atunci avem o idee pentru ce înseamnă handbalul sucevean la nivel de copii şi juniori.

În aceşti ani, deşi sunt perioade de fluctuaţie, a apărut o nouă generaţie de sportivi, pregătită de foştii campioni. Una dintre ele este echipa de juniori I a CSU din Suceava, care-l are ca antrenor pe fostul pivot de „inox”, Ion Tcaciuc.

După ce a câştigat seria A a Campionatului Naţional de handbal masculin a juniorilor I, CSU din Suceava este în top şi în grupa valoare I, una deosebit de complicată. Elevii antrenorului Ion Tcaciuc au început cu un handicap, dar au reuşit câteva rezultate de excepţie prin care au izbutit să ajungă pe primul loc şi să aibă avantaj pentru accederea între primele echipe de juniori I ale României.

„Am avut jocuri mai bune şi mai modeste, dar jucătorii noştri au arătat coeziune şi determinare. Pentru ei, această perioadă de incertitudine, cauzată de pandemia de Covid-19, este foarte complicată. Ei au fost obişnuiţi, la fel ca şi alţi tineri sportivi din România, să alerge, să se lupte, să fie liberi şi acum trebuie să stea acasă şi să treacă la taste.

Înainte de acest virus, ei erau campionii care respirau aerul curat şi acum au ajuns să înveţe de la prietenii lor «tocilarii», titulari la consolă.

Sper din toată inima pentru ei şi pentru sportul românesc ca acest coşmar să se încheie cât mai curând, pentru ca energia acestor sportivi ai noştri să nu se irosească. Este un moment dificil, unul cu care nimeni nu s-a mai confruntat de-a lungul anilor şi trebuie să ne adaptăm. Sănătatea este pe primul loc şi este nevoie să ne protejăm.

Pentru jucătorii mei, ideal ar fi ca ei să nu aibă niciun rid pe frunte cauzat de un ghinion şi să-i văd veseli şi motivaţi ca la început. Ştiu că acest lucru nu este posibil, mai ales că la noi, la Suceava, aici toţi sunt amici şi prieteni între ei şi se cunosc.

Este din ce în ce mai clar că lucrurile nu vor mai fi la fel ca înainte, nu numai în sport, ci şi în alte domenii, şi sper din tot sufletul ca elevii mei şi ai noştri, ai Sucevei, să poată arăta ţării şi lumii că sunt competitivi şi că sunt căliţi”, a spus antrenorul echipei de handbal masculin juniori I a CSU din Suceava, Ion Tcaciuc.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: