Primarul de Fălticeni face încă un apel pentru deschiderea noului spital din municipiu: Speranţa judeţului este la Fălticeni

> Avem un spital nou-nouţ care este gata şi poate să îngrijească pacienţi care nu au Covid, ci bolile curente, arată edilul-şef

 Primarului municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, a declarat joi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că are sentimentul că decidenţii guvernamentali nu înţeleg situaţia medicală din judeţul Suceava şi refuză în continuare să asigure fondurile necesare pentru deschiderea noului spital municipal Fălticeni.

El a spus că la Fălticeni sunt infectaţi cu noul coronavirus câţiva medici şi asistente, dar activitatea merge în continuare, pentru că nu se află în situaţia să dezerteze, să abandoneze sau să cedeze lupta.

„Suntem aici ca să facem tot ce trebuie pentru oameni şi o vom face în continuare” a precizat primarul.

El a arătat că nici la Fălticeni situaţia nu e roz, fiind la 24 km de Suceava, şi că se încearcă să se facă faţă numărului crescut de pacienţi de alte patologii decât de Covid.

„Speranţa judeţului este la Fălticeni, pentru că avem un spital nou-nouţ, care este gata şi poate să îngrijească pacienţi care nu au Covid, ci bolile curente, de dinainte şi după această epidemie. La ei nu se mai gândeşte nimeni, deocamdată” a spus primarul.

Cătălin Coman a arătat că de la DSP Suceava i s-a spus că ar urma să fie alocaţi bani dacă Primăria Fălticeni e dispusă să cofinanţeze cu 10% şi că, dacă este de acord, în primă fază ar urma să fie alocată suma de 4,3 milioane de lei, care înseamnă 17% din necesar.

Primarul a spus că şi-a dat acordul pentru cofinanţarea asigurată de municipalitate, din puţinul pe care îl are în bugetul local, dar suma necesară e de 5 milioane de euro. Şi s-a întrebat dacă Guvernul României, ţară a UE, nu are 5 milioane de euro pentru a pune în funcţiune un spital nou, care are toate utilităţile necesare şi în care se pot trata pacienţi din judeţul Suceava care nu sunt bolnavi de Covid.

El consideră că e „iresponsabilitate” din partea acestui guvern să nu dorească deschiderea acestui spital nou.

„E iresponsabilitate. Este un guvern iresponsabil care ori nu înţelege, ori nu vrea să înţeleagă ce e în judeţul Suceava. Oamenii vor muri de alte boli decât de Covid în judeţul Suceava, pentru că nu mai interesează pe nimeni de cei care au boli de inimă, de plămâni, de rinichi şi alte boli curente care au existat întotdeauna în judeţul Suceava, în România, în lume şi, din păcate, vor mai exista şi pe viitor. La aceşti oameni nu se gândeşte nimeni” a spus Cătălin Coman.

În SJU Suceava erau internaţi până la epidemie sute de pacienţi cu alte boli decât de Covid, dar au fost daţi afară şi trimişi la Fălticeni şi Rădăuţi, la două spitale din două oraşe mici, cu posibilităţi limitate.

„Noi suntem, chipurile, spitale-suport. Suport la ce? La un act medical supraaglomerat? Rădăuţi este supraaglomerat ca spital. Fălticeni e în aceeaşi situaţie” a spus Cătălin Coman.

El a atras atenţia că, în şedinţa CJ Suceava în care s-a alocat un milion de lei Spitalului Municipal Rădăuţi, nu s-au alocat niciun leu Spitalului Municipal Fălticeni, arătând că 90% din pacienţii actuali ai Spitalului Fălticeni sunt din alte zone, inclusiv din zona care se adresa în mod tradiţional SJU Suceava.

„Suntem spital-suport, dar pe noi nu ne suportă nimeni sau nu ne dă nimeni niciun suport. Trecem peste asta. Dar avem un spital nou, în care putem trata până la 400 de pacienţi de alte boli decât Covid” a spus Cătălin Coman.

El a mai arătat că Spitalul Municipal Fălticeni încă se descurcă cu asigurarea echipamentelor de protecţie, având materiale pentru circa o săptămână, prin eforturile municipiului Fălticeni, dar că spitalul din Fălticeni trebuie să trateze pacienţi dintr-o treime din judeţ.

Cătălin Coman a amintit că ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, când era secretar de stat, a apreciat noul spital din Fălticeni şi că acum poate face ceea ce trebuie.

El a arătat că pentru aparatura medicală sunt deja contractele semnate, iar furnizorii încă spun că le vor livra în condiţiile în care în contextul actual este o cerere foarte mare de echipamente. Şi că nu înţelege de ce Guvernul refuză în continuare să facă plata.

„Eu sunt foarte tenace. Nu cedăm. Ne vom bate până la capăt, până când vom deschide spitalul, pentru că este nevoie de el pentru tot judeţul Suceava acum. Spitalul Municipal Fălticeni poate fi ceea ce a fost SJU Suceava până la declanşarea pandemiei. Poate trata specialităţile. Este un spital nou, curat, dezinfectat” a spus primarul. (N.B.) 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: