Senatorul PNL Daniel Cadariu:

Ministerul Sănătăţii trebuie să găsească soluţia pentru ca, după criza generată de epidemia cu noul coronavirus, Spitalul Judeţean să revină la menirea de „spital regional”

 Senatorul PNL de Suceava Daniel Cadariu a făcut, joi, un apel către Ministerul Sănătăţii, ca toate deciziile privind Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava să fie adoptate avându-se în vedere ca, după criza generată de epidemia cu noul coronavirus, acesta să revină în cel mai scurt timp la menirea de „spital regional”.

„Eforturile supraomeneşti de pe parcursul ultimilor 12 ani, care au transformat un spital judeţean comunist ce stătea să se dărâme într-unul regional la standarde ce depăşesc cerinţe UE, nu pot fi anulate” a spus senatorul liberal.

El a transmis un apel ferm către Ministerul Sănătăţii pentru a reveni asupra deciziei de a transforma întregul Spital Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava în spital pentru pacienţii bolnavi de Covid-19, considerând că cea mai mare unitate spitalicească din judeţ trebuie să-şi reia rolul de „spital regional”.

„Mă alătur, astfel, celorlalte voci din judeţ, de la persoane publice, precum preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, medici, politicieni sau voci ale societăţii civile, care au spus un «Nu» ferm transformării Spitalului Judeţean în spital Covid” a declarat senatorul Daniel Cadariu.

Potrivit acestuia, încă mai e posibil ca Spitalul Judeţean Suceava să fie lăsat să-şi îndeplinească menirea de spital de urgenţă, iar pentru bolnavii de Covid să fie alocate doar pavilioanele din zona Spitalului Vechi şi, eventual, o aripă din Spitalul nou.

Senatorul Daniel Cadariu şi-a exprimat speranţa că în următoarele două săptămâni personalul medical al SJU Suceava va trece peste problemele create de infectările cu noul coronavirus şi va putea reveni în activitate.

„Funcţionalitatea Spitalului Judeţean Suceava pentru tratarea bolilor curente este esenţială, în condiţiile în care alte spitale din judeţ nu fac faţă nici ca dotare, nici în ce priveşte capacitatea. Acest spital a suferit transformări radicale în ultimii 12 ani, iar prin investiţiile de zeci de milioane de euro a ajuns o unitate de top la nivel naţional. Dotările făcute pentru îmbunătăţirea actului medical sunt de ultimă generaţie: computerele PET-CT şi SPET-CT, angiograf, sistem de litotriţie, aparate de anestezie pentru ATI, mese de operaţie în blocul operator, linii moderne de endoscopie, precum şi incubatoare moderne” a declarat Daniel Cadariu.

El a subliniat că este de notorietate că nu există o altă unitate spitalicească în judeţ care să poată prelua cazuistică în domeniile cardiologiei intervenţionale, neurochirurgiei, radiologiei intervenţionale, oncologiei, gastroenterologiei, dar şi a maternităţii de grad 3.

„Spitalul Judeţean Suceava este un spital regional nu numai cu numele, ci şi cu fapta, cu lucrurile bune care s-au făcut acolo în ultimii 12 ani” a spus Cadariu.

El cerut Ministerului Sănătăţii să ia în considerare propunerea sa având în vedere necesităţile întregii zone.

„E păcat de efortul făcut în 12 ani, perioadă în care Consiliul Judeţean, preşedintele Gheorghe Flutur şi Ministerul Sănătăţii au făcut atâtea investiţii. În legătură cu preşedintele Flutur, pe lângă implicarea sa de-a lungul timpului, el a mers cu sacrificiul până la capăt. Acum este în spital după ce s-a infectat cu noul coronavirus, mergând până în pânzele albe cu găsirea de soluţii. Nu pot fi anulate toate aceste lucruri” a spus Cadariu.

Senatorul PNL mai susţine că nici corpul medical din Spitalul Judeţean nu trebuie blamat pentru accidentul epidemiologic de la Suceava, mai ales că întreg personalul medical îşi face datoria, având grijă de bolnavi şi sacrificându-şi familiile.

 „Având în vedere numărul extrem de mare de persoane confirmate pozitiv în judeţul Suceava, adică aproape un sfert din cele diagnosticate la nivel naţional, se cuvine ca măcar un sfert din achiziţiile făcute de Ministerul Sănătăţii să fie direcţionate către Suceava” a conchis senatorul Daniel Cadariu. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: