Angajatorii, obligaţi să evite formarea zonelor aglomerate la locul de muncă

  >Angajaţii nu se vor expune la infectarea cu noul coronavirus, prevenind expunerea altor persoane care ar putea fi afectate de acţiunile sau omisiunile lor”, se arată într-un comunicat de presă al ITM Suceava

În contextul răspândirii infecţiei cu noul coronavirus, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) recomandă angajatorilor, lucrătorilor, reprezentanţilor acestora, precum şi altor participanţi la procesele de muncă să se informeze şi să aplice măsurile dispuse de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi de autorităţile competente. „Recomandăm angajatorilor să introducă, acolo unde este posibil, munca la domiciliu sau telemunca, pe perioada stării de urgenţă. Angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă, iar lucrătorii au obligaţia să îşi desfăşoare activitatea în conformitate cu instrucţiunile primite din partea angajatorului, astfel încât să nu se expună la pericol de infectare cu noul coronavirus şi să prevină expunerea altor persoane care ar putea fi afectate de acţiunile sau omisiunile lor” se arată într-un comunicat de presă al ITM Suceava, în care se subliniază că prin aplicarea imediată a măsurilor adecvate de prevenire şi protecţie este „întreruptă posibilitatea transmiterii Covid-19 la locurile de muncă”.

Astfel, angajatorii trebuie să limiteze reuniunile de lucru la minimul posibil, iar dacă acestea sunt absolut necesare, să se ia toate măsurile de prevenire şi protecţie, precum şedinţe în sistem videoconferinţă şi cu păstrarea distanţei de siguranţă între participanţi. De asemenea, conform comunicatului ITM Suceava, sunt necesare limitarea contactului dintre persoane, păstrarea distanţei de siguranţă, evitarea expunerii lucrătorilor la contact direct sau la interacţiunea cu un număr mare de persoane, cât şi evitarea formării zonelor aglomerate în cadrul proceselor de muncă. Totodată se recomandă reducerea numărului delegaţiilor şi a deplasărilor lucrătorilor pentru îndeplinirea sarcinilor de muncă, angajatorii fiind obligaţi să asigurare controlul medical periodic al lucrătorilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: