Sectorul forestier este vital pentru a menţine România în funcţiune

Asociaţia Forestierilor din România – ASFOR consideră că trăim zilele acestea un moment greu, fără precedent în ultimii 70 de ani în Europa. Această pandemie care practic a paralizat România, dar şi Europa, ne afectează pe toţi, ne afectează afacerile, ne afectează activitatea de zi cu zi, dar, mai grav, are un efect devastator asupra sănătăţii oamenilor.

Pe măsură ce toţi continuăm să luptăm cu această nouă situaţie, apar provocări unice, cu care nu ne-am mai întâlnit în ultimii 30 de ani. Însă trebuie să rămânem uniţi, trebuie să găsim resurse să funcţionăm în continuare, chiar şi la capacitate de avarie.

Economia forestieră a fost un domeniu de sacrificiu în ultimii 30 de ani – s-a organizat şi reorganizat, a trecut prin nenumărate perioade de criză şi restructurare, însă a supravieţuit şi a reuşit să asigure lemnul de foc – atât de necesar încălzirii, lemnul de lucru – fără de care nu se construieşte nimic în România, lemnul pentru celuloză şi hârtiei, lemnul pentru paleţi, chiar şi banalul lemn pentru chibrituri sau pentru beţişoarele de îngheţată.

Economia forestieră, cu toate segmentele ei, joacă un rol vital, deoarece produsele din lemn sunt necesare pentru buna funcţionare a societăţii. Suntem înconjuraţi de produse din lemn, suntem atât de dependenţi de lemn încât acesta a devenit ceva normal în viaţa noastră.

Starea de normalitate pe care România a resimţit-o în ultimii 30 de ani în ceea ce priveşte asigurarea nevoilor de lemn s-a datorat economiei forestiere naţionale, s-a datorat acestor oameni muncitori, care au muncit şi nu au cerut nimic… poate puţin respect. Aceşti oameni muncesc şi astăzi, în aceste momente dificile, iar bunuri absolut necesare, care au în componenţă lemn sunt fabricate în continuare.

Sectoarele de activitate din economia forestieră trebuie să înţeleagă că doar împreună, cu o bună colaborare, vor reuşi să depăşească această criză. Trebuie să ne înţelegem nevoile!

Cum în ultimii 30 de ani nu am primit nimic de la statul român, cu siguranţă nici în aceste momente dificile nu vom primi niciun ajutor. Toate afacerile suferă în aceste zile, nicio afacere nu mai poate supravieţui singură. Este nevoie de solidaritate pentru ca acest lanţ economic să treacă peste acest impas şi să rămână întreg.

Această pandemie ne va afecta, fără îndoială, pe termen lung, însă va trebui să facem toate eforturile necesare, pentru că tuturor ne este clar că economia forestieră are un rol vital în ţinerea României în funcţiune.

Forestieri, industrie, silvicultori, cu toţii trebuie să facem astăzi tot posibilul pentru a sprijini efortul naţional în lupta cu această pandemie! Prima prioritate trebuie să fie familia noastră, angajaţii şi firmele noastre, care trebuie să asigure în continuare locuri de muncă şi să sprijine dezvoltarea zonei rurale din România. (CIPRIAN MUSCĂ, Asociaţia Forestierilor din România – ASFOR) 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: