Ordonanţa care amână plata ratelor românilor, corectată în şedinţa de guvern

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat pe Facebook, că ordonanţa care amână plata ratele românilor urma să fie corectată în şedinţa de guvern de luni seara.

„Ordonanţa care amână plata ratele românilor până la 9 luni nu este retrasă! Câteva observaţii ale MFP care clarificau mai multe discuţii apărute în spaţiul public au fost omise din varianta trimisă spre publicare. În şedinţa de guvern (…) corectăm această eroare” a scris, luni, pe pagina sa de socializare, Florin Cîţu.

Ordonanţa prin care se amână plata ratelor de către români a fost adoptată, săptămâna trecută, de Guvern.

Ministrul Finanţelor anunţa că ratele la bănci pot fi suspendate la cererea debitorului, persoană fizică sau juridică. Durata de suspendare poate fi cuprinsă între una şi nouă luni, dar aceasta nu va depăşi data de 31 decembrie 2020. Măsurile sunt prevăzute într-o ordonanţă adoptată joi de Guvern.

„De la data intrării în vigoare a OUG se poate suspenda plata ratelor la cererea debitorului cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020. Deci ordonanţa spune cu până la nouă luni, dar nu mai mult de 31 decembrie. Debitorul poate opta să suspende obligaţia de plată a ratelor scadente, aferente împrumutului pe o perioadă cuprinsă între una şi nouă luni. Am făcut acest lucru pentru că s-ar putea să fie persoane care doresc doar să suspende pe perioade de o lună, două sau trei luni” a explicat Florin Cîţu.

El a mai spus că cererile se pot depune până la încetarea stării de urgenţă. De asemenea, ministrul a precizat şi cine poate beneficia de suspendarea ratelor la bancă.

„Suspendarea plăţii ratelor bancare se acordă doar debitorilor ale căror venituri au fost afectate „direct sau indirect» de situaţia gravă generată de pandemia de Covid-19” a mai spus Cîţu.

Solicitarea pentru amânarea ratelor se poate depune până la încetarea stării de urgenţă, electronic sau telefonic, fără a fi nevoie de semnarea unor acte adiţionale.

Florin Cîţu a precizat că dobânzile se vor eşalona.

„Articolul 4 a stipulat: dobânda datorată de debitori, corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent. Deci, se vor adăuga creditului, dar se eşalonează pe toată durata creditului. Efortul nu va fi foarte mare imediat pentru a plăti această sumă. Excepţie la creditele ipotecare pentru care se plăteşte eşalonat până la maxim cinci ani” a mai spus ministrul Finanţelor.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI