Poliţia Suceava:

Încălcarea legislaţiei penale este pedepsită mai dur în perioada în care România se află în stare de urgenţă

Potrivit Codului penal, orice infracţiune săvârşită împotriva unei/unor persoane vulnerabile (bolnave) poate să fie pedepsită în regim agravat, transmite Poliţia Judeţeană Suceava.

Astfel, la pedeapsa prevăzută de lege pentru respectiva infracţiune se poate adăuga un spor de 2 ani de închisoare.

Pentru concursul de infracţiuni se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, aminteşte sursa citată. (N.B.)

> Furtul calificat – dacă infractorul a profitat de vulnerabilitatea persoanei vătămate din cauza de stării de sănătate, cum este boala Covid-19, infracţiunea se pedepseşte cu un maxim de 7 ani de închisoare.

> Furtul calificat săvârşit prin violare de domiciliu sau sediu profesional, dacă infractorul a profitat de starea de urgenţă, se pedepseşte cu până la 9 ani de închisoare.

În cazul săvârşirii a trei infracţiuni de furt calificat în condiţiile menţionate anterior, pedeapsa maximă este de 15 ani de închisoare.

> Tâlhăria calificată săvârşită prin folosirea de substanţe paralizante, care a avut ca urmare vătămarea corporală sau moartea victimei, dacă infractorul a profitat de starea vădită de vulnerabilitate a persoanei vătămate din cauza sănătăţii se pedepseşte, în funcţie de ipoteză, cu maximum 12, 14 sau 20 de ani de închisoare.

> Tâlhăria calificată care a avut ca urmare vătămarea corporală sau moartea victimei se pedepseşte cu până la 20 de ani de închisoare.

> În cazul săvârşirii a trei infracţiuni de tâlhărie calificată în condiţiile menţionate anterior, pedeapsa maximă este de 18 ani de închisoare.

> Vătămarea corporală care a necesitat pentru vindecare mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale, dacă infractorul a profitat de starea vădită de vulnerabilitate a persoanei vătămate, din cauza stării de sănătate (Covid-19), se pedepseşte cu până la 12 ani de închisoare.

> Infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor – legislaţia în vigoare prevede că transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infecto-contagioase de către o persoană care ştie că suferă de această afecţiune, dacă s-a produs moartea unei persoane, se pedepseşte cu un maximum de 17 ani de închisoare.

> În cazul săvârşirii a trei infracţiuni de zădărnicire a combaterii bolilor în condiţiile menţionate anterior, maximul pedepsei va fi de 29 de ani şi 4 luni închisoare.

Atragem atenţia că în Codul penal este prevăzut că se pedepsesc şi faptele de nerespectare a măsurilor dispuse de instituţiile statului în vederea prevenirii răspândirii bolilor:

> Pedeapsa aplicată ajunge până la 5 ani de închisoare, respectiv până la 9 ani de închisoare dacă fapta a avut ca urmare vătămarea corporală şi la 15 ani de închisoare, dacă fapta a avut ca urmare decesul uneia sau mai multor persoane.

> Declaraţiile false sau nedeclararea unor fapte către autorităţile abilitate pot fi pedepsite ca infracţiune. Dacă fapta este comisă profitând de starea de urgenţă, pedeapsa poate ajunge până la 7 ani de închisoare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: