SNMF condamnă vehement ştirile false şi dezinformarea

Societatea Naţională de Medicina Familiei/ Medicină Generală (SNMF) a luat act de apariţia unor ştiri false în Suceava şi condamnă modul iresponsabil de a lansa informaţii care dăunează nu doar profesiei medicale, ci mai ales pacienţilor şi eforturilor de stăvilire a pandemiei Covid-19.

În dimineaţa zilei de 23 martie, la Suceava, pe fondul unor evenimente neplăcute înregistrate în contextul epidemiei cu noul coronavirus, a apărut într-o parte a presei locale informaţia eronată că, „din această săptămână, consultaţiile «faţă în faţă» la medicii de familie se suspendă, însă se vor efectua numai pentru cazurile de urgenţă prin telefon, SMS, email sau WhatsApp”.

Titlul fals a fost bazat pe interpretarea nefericită a mesajului comunicatului Prefecturii Suceava medicilor de familie din Suceava prin care se recomanda: „Pentru protecţia medicilor de familie, pentru a-i menţine în activitate, pentru protecţia asistenţilor, a familiilor medicilor şi asistenţilor şi pentru reducerea la minim a deplasării pacienţilor, în perioada STĂRII DE URGENŢĂ, consultaţiile, începând din 23.03.2020, se vor efectua numai cu programare telefonică prealabilă sau prin celelalte canale de comunicare (sms, email, WhatsApp)”.

Efectul neplăcut şi riscant al ştirii false a fost acela că foarte mulţi pacienţi şi-au sunat disperaţi medicii de familie încercând să obţină o programare de care nu aveau neapărat nevoie. În plus, instituţiile judeţene menite să supravegheze şi să coordoneze evoluţia epidemiei au fost asaltate cu false probleme privind accesul pacienţilor cronici la asistenţa medicală primară.

Ne luptăm cu o epidemie fără precedent în care noi, medicii de familie, avem nevoie de ajutorul şi suportul presei pentru a putea să ajutăm populaţia ţării să facă faţă acestei provocări. Este o luptă pe viaţă şi pe moarte, în care medicii de familie luptă cu mâinile goale. Nimeni nu are acum timp de interpretări eronate sau de alarme false. Orice alarmă falsă poate provoca disfuncţionalităţi, poate crea o imagine dăunătoare medicilor şi mai ales poate afecta bunul mers al luptei împotriva epidemiei şi asta se măsoară în numărul de vieţi pierdute sau câştigate. (Comunicat de presă)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: