Viceprimarul PMP al Sucevei, Marian Andronache:

Nu sacrificaţi Suceava ! Izolarea Sucevei nu este soluţia !

Preşedintele PMP Suceava, viceprimarul Marian Andronache, solicită ca autorităţile să nu izoleze Suceava, pentru că nu aceasta este soluţia.

„Personal medical infectat, pacienţi infectaţi, oameni izolaţi în casele lor, economie la pământ, angajaţi disponibilizaţi, antreprenori îngrijoraţi, bugetari speriaţi, şcoli şi instituţii închise. E o luptă continuă, pe toate fronturile, să facem faţă şi să depăşim cu bine coşmarul acesta. La fel ca în toată ţara, la fel ca în toată Europa, la fel ca în toată lumea… şi la Suceava, însă la noi ceva mai mult. Suceava a devenit cel mai mare focar de coronavirus din România. Suntem cu atât mai speriaţi, cu atât mai vulnerabili, trebuie să luptăm cu atât mai mult, avem nevoie de orice ajutor ni se poate oferi” a transmis Marian Andronache.

El susţine că, în situaţia dată, este revoltător cum unele „minţi luminate”, persoane publice, care ar trebui să lase deoparte acum strategiile politice şi să încerce să ajute comunitatea suceveană, să pună umărul pentru stabilizarea situaţiei, lansează, în loc de asta, solicitări abominabile către Guvern.

„Dan Barna, preşedintele USR, împreună cu alţi parlamentari USR, solicită Guvernului să ia măsuri în cel mai scurt timp pentru transformarea Sucevei într-un exemplu de «aşa nu»! Soluţia pe care o propune dumnealui, incredibil de egoistă şi de crudă, este izolarea municipiului Suceava şi a judeţului Suceava. Asta înseamnă ca toate drumurile către judeţ să fie închise, iar transportul public să fie oprit. Oamenii sănătoşi şi bolnavi, deopotrivă, să fie blocaţi în interiorul oraşului, fără cale de ieşire. Nimeni nu intră, nimeni nu iese. Practic, carantinarea în masă, izolarea unui oraş înseamnă ca oraşul respectiv să fie lăsat «să ardă», boala continuă să se transmită, iar oraşul, judeţul să fie sacrificat pentru a scăpa restul ţării” a precizat Marian Andronache.

El spune că poate că asta a fost o soluţie pentru oraşul Wuhan din China, dar acolo era vorba despre un oraş de 11 milioane de locuitori, nu de un oraş de 100.000 locuitori cum este Suceava; situaţiile sunt incomparabile.

Andronache consideră că, încă o dată, USR îşi arată mentalitatea de partid totalitar.

„O condamnare la moarte a Sucevei vă doriţi, dl Barna, dl Bulai? Vă propun un lucru, domnilor parlamentari USR: mutaţi-vă împreună cu familiile voastre în Suceava şi apoi solicitaţi Guvernului închiderea oraşului şi a judeţului! Mă întreb dacă băieţii ăştia deştepţi din USR au stat de vorbă şi cu organizaţia USR din Suceava şi au luat decizia de a propune izolarea oraşului împreună… Oare şi Teodora Munteanu, candidatul USR la Primăria Sucevei, este de acord cu închiderea oraşului sau poate dumneaei a fost cu ideea? Oare şi Dan Nichiforel, candidatul USR la preşedinţia Consiliului Judeţean, este de acord cu închiderea judeţului sau poate dumnealui a fost cu ideea? Rog conducerea filialei USR Suceava să-şi spună punctul de vedere vizavi de ceea ce-şi doreşte conducerea centrală a USR cu privire la municipiul Suceava şi judeţul Suceava” a transmis Andronache.

El îi roagă pe suceveni să urmărească documentarul “Epidemia de Coronavirus Wuhan 2019” (pe YouTube) să vadă ce înseamnă un oraş izolat şi dacă îşi doresc aşa ceva.

„Dacă puteţi şi vreţi, ajutaţi-ne! Dacă nu, lăsaţi-ne în pace! Dar nu ne sacrificaţi! Ştim, din experienţele trecute, că Suceava şi nordul ţării în general nu se regăsesc pe lista de priorităţi a Guvernului, din niciun punct de vedere. Se ştia că aici sunt cei mai mulți români întorşi din diaspora, cu preponderenţă din Italia, aeroportul din Suceava avea cele mai multe curse spre Italia, dar guvernanţii au privit din nou cu indiferenţă spre Moldova, spre Suceava, aşa cum o fac din 1990 încoace.

Trebuia gândit strategic, organizat, oferit sprijin pentru a putea preveni situaţia asta. Am fost lăsaţi de izbelişte şi acum se arată cu degetul înspre noi.

Suntem români cu toţii. Acelaşi lucru se putea întâmpla oriunde, în orice judeţ şi spital din ţară, în condiţii similare. Este adevărat că situaţia a scăpat de sub control la un moment dat, am fost depăşiţi. Dar rezolvarea problemei nu este nici pe departe carantinarea oraşului, respectiv a judeţului, şi nici transformarea Spitalului Judeţean în spital Covid-19. Ştiu că, în acest moment, Prefectura, SJU şi DSP depun eforturi pentru ca acest lucru să nu se întâmple. Încet, cu răbdare şi nădejde, uniţi, trecem şi peste asta. Oamenii au înţeles că trebuie să rămână în casele lor pentru a limita răspândirea virusului. Ne-au oferit ajutorul lor medici şi personal medical din Iaşi. Trebuie aduse materialele de protecţie necesare, testăm personalul medical, izolaţii, carantinaţii din acest focar întâi, nu din Bucureşti. Problema se poate limita şi apoi rezolva luând toate măsurile necesare de organizare, prevenţie, depistare şi tratare a bolii. Nu sacrificăm Suceava!” a mai transmis Marian Andronache. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: