MEC a alocat 25 milioane de lei pentru finanţarea unor proiecte de cercetare privind limitarea extinderii şi privind combaterea epidemiei de SARS-COV-2

Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) a anunţat că a alocat, vineri, suma de 25 milioane lei pentru finanţarea unor proiecte de cercetare privind limitarea extinderii şi combaterea epidemiei de SARS-COV-2.

Într-un comunicat de presă al MEC se precizează că au fost aprobate primele teme de cercetare în acest scop, considerate prioritare de Ministerul Sănătăţii, în domeniul prevenţiei diagnosticului, tratamentului şi controlului epidemiei.

Astfel, temele de cercetare se referă la dinamica transmiterii virusului SARS-COV-2 pe teritoriului României, la dezvoltarea de noi tehnologii, medicamente şi vaccinuri pentru prevenirea SARS-COV-2, la secvenţierea genomului SARS-COV-2 şi analiza filogenetică a tulpinilor circulante în România, la tehnici avansate şi creşterea performanţei în detecţia precoce a virusului SARS-COV-2, la evaluarea eficacităţii şi siguranţei utilizării unor protocoale de tratament inovative, la abordări inovative în tratamentul şi controlul pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-COV-2, la tehnici avansate de management a epidemiei în comunitate.

„În prezent, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, elaborează termenii de referinţă care stabilesc obiectivele generale, obiectivele specifice şi rezultatele estimate, precum şi termenele de realizare a acestora. De îndată ce termenii de referinţă vor fi agreaţi, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), va declanşa procedura de selecţie competitivă şi contractare, în regim accelerat, a consorţiilor care vor executa aceste studii de cercetare. Din consorţiile executante vor face parte, în mod obligatoriu, cel puţin o instituţie de cercetare-dezvoltare şi o unitate din sistemul public de sănătate. Participarea unor companii private în aceste consorţii este, de asemenea, posibilă, în conformitate cu schemele de ajutor de stat privind finanţarea” se menţionează în comunicatul de presă al MEC.

Totodată, MEC estimează că proiectele de cercetare contractate vor putea demara studiile în cel mult o lună.

„Cele peste o sută de propuneri de teme de cercetare legate de limitarea efectelor epidemiei, primite la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, sunt în continuare în analiză la Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării Naţionale, în vederea prioritizării şi selectării acelor teme de cercetare care au capacitatea de a da rezultate rapide şi eficiente în prevenţia şi reducerea efectelor epidemiei” se mai precizează în comunicat. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: