Măşti de protecţie, o raritate sau inexistente în farmaciile sucevene

smart

Măştile de protecţie au ajuns mai rare ca iarba de leac, deşi sunt, în continuare, la mare căutare de către populaţie. Farmaciile mari sau mici din Suceava au terminat stocurile de acum două şi chiar trei săptămâni şi din ceea ce spun farmaciştii nici distribuitorii nu au de unde aproviziona cu acest tip de produs fără de care rar se mai încumetă cineva să iasă din casă, atunci când urgenţele o cer.

Până să dispară complet, sucevenii ajunseseră să cumpere măşti de protecţie cu 6, 7 şi chiar 8 lei, o marfă devenită „de lux”, în condiţiile în care, înainte de pandemie, o mască putea fi achiziţionată din farmacii la un preţ de cel puţin zece ori mic.

Dintr-un capăt în altul al oraşului, farmaciştii au scutit sucevenii de a li se mai adresa în legătură cu acest subiect şi au lipit pe uşile de la intrare afişe cu anunţul „Nu avem măşti”. Alte farmacii au decis să ofere informaţii mai complete şi anunţă clienţii că nu numai măştile lipsesc, ci şi mănuşile chirurgicale, alcoolul sanitar şi gelurile dezinfectante, produse, de asemenea, indispensabile oamenilor care încearcă să se protejeze de noul coronavirus.

Când vor fi disponibile aceste materiale farmaciştii nu ştiu şi dau din umeri, deşi toţi le caută. „Căutăm, dar nici distribuitorii nu au. Vom căuta şi în continuare. Acuşi chiar şi noi, farmaciştii, nu vom mai avea. Cine se aştepta la aşa ceva? Auzim că vin măşti în ţară cu diferite transporturi, dar acestea sunt distribuite prioritar în spitale şi către personalul instituţiilor care sunt în contact direct cu populaţia. Să ştiţi că nimeni nu stă degeaba. Căutăm…” a declarat angajata unei farmacii din centrul oraşului.

Între timp, pe internet au apărut tot felul de măşti de protecţie, dar care par a fi mai mult accesorii fashion. Cu dungi, cu floricele, de diferite culori, din bumbac, cu pliuri, în mai multe straturi, măşti cauciucate declarate ca reutilizabile sunt oferite cu generozitate de diverse ateliere şi firme la preţuri care mai de care mai fanteziste. Doar că, indiferent cât ar costa, medicii atrag permanent atenţia că aceste măşti confecţionate nu sunt deloc sigure, aşa cum doar utilizarea unei măşti profesionale nu este suficientă pentru a asigura nivelul adecvat de protecţie. Alături de folosirea măştii, populaţia trebuie să asigure igiena permanentă a mâinilor şi să ia toate celelalte măsuri de prevenire a transmiterii noului coronavirus, măsuri care se anunţă continuu în media.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Este dovada cea mai clara ca nu sunt materiale de protectie! Pe alta parte pe la unele farmacii ai solutie dezinfectanta pt maini la preturi foarte nari! 10 lei si ceva pentru o sticluta de 0,5 litri. De unde au saracii bani pentru dezinfectia mainilor!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: