Federaţia SANITAS a solicitat public ministrului Afacerilor Interne să îl demită pe prefectul de Suceava

Federaţia SANITAS din România, cea mai mare organizaţie sindicală din sistemul sanitar, i-a solicitat public, luni, ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, să îl demită pe prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, pentru „defectuoasa gestionare a situaţiei de criză” la nivel judeţean.

Biroul Operativ al Federaţiei SANITAS din România a publicat, luni, pe pagina de socializare a federaţiei, o scrisoare deschisă în care sunt prezentate mai multe deficienţe în gestionarea crizei Covid-19 care au condus la „haos şi abuzuri” la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava.

Federaţia SANITAS precizează că, din cauza unui management „incompetent şi abuziv”, „peste 200 de persoane din personalul SJU Suceava sunt infectate cu Covid-19”, arătându-se că „personalul nu a fost dotat cu echipamente complete de protecţie, triajul pacienţilor nu a fost corect organizat, personalul nu a fost instruit, conducerea unităţii a gestionat abuziv forţa de muncă la apariţia cazurilor de infectare”.

SANITAS consideră că „recoltarea probelor pentru depistarea personalului infectat s-a făcut aleatoriu, incorect şi cu mare întârziere (probele recoltate au fost greşit etichetate şi prea târziu puse în lucru, motiv pentru care sunt neconcludente/ expirate)” şi că izolarea personalului infectat şi a pacienţilor „nu s-a făcut corespunzător normelor în vigoare”, continuând astfel „contaminarea în interiorul şi exteriorul unităţii sanitare”.

Sursa citată mai precizează că „s-a declarat închiderea spitalului, dar că acest lucru nu s-a întâmplat” şi că se „întârzie nepermis de mult” angajarea de personal nou, sănătos.

Federaţia SANITAS mai arată că la SJU Suceava „nu există personal de îngrijire şi curăţenie suficient pentru secţiile în care sunt internaţi deja cei infectaţi” şi că „personalul infectat, dar cu forme uşoare de manifestare, trebuie să lucreze în continuare”.

„Ce au făcut autorităţile în această situaţie? Instituţia Prefectului, cea care în această perioadă poartă mare parte din răspunderea pentru organizarea a tot ce ţine de criza Covid-19, a găsit vinovaţii: Asistenţii medicali!!! Am aflat cu toţii cu stupoare că ieri, 29.03.2020 (duminică – n.red.), prefectura a făcut plângere la poliţie împotriva asistenţilor medicali care au fost reclamaţi că fură dezinfectanţi şi materiale de protecţie din spital! Federaţia SANITAS din România îşi exprimă pe această cale totalul dezacord faţă de modul în care autorităţile din Suceava au ales să acţioneze în această situaţie extrem de gravă şi somează autorităţile statului să îşi ia în serios atribuţiile, să asigure în primul rând testarea personalului din unităţile sanitare, să asigure echipament suficient şi complet de protecţie şi mai ales să facă eforturi pentru a asigura creşterea încrederii populaţiei în sistemul sanitar public şi în profesioniştii acestuia, nu să acuze şi să denigreze personalul într-o perioadă în care acesta asigură linia întâi a frontului unui război pe care îl duce fără arme!

În consecinţă, Federaţia SANITAS din România, cea mai mare organizaţie sindicală din Sănătate, solicită public domnului Ion Marcel Vela – Ministrul Afacerilor Interne, demiterea de urgenţă a Prefectului Judeţului Suceava – dl Moldovan Gheorghe Alexandru, pentru defectuoasa gestionare a situaţiei de criză” se menţionează în documentul dat ieri publicităţii. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: