De anticipaţie

Nu m-am dat în vânt, n-am avut niciodată inimă pentru scrierile de ficţiune ştiinţifică, ştiinţifico-fantastică, de anticipaţie. În tinereţe, dar şi mai târziu, am citit totuşi câteva, spre a-mi face o idee despre, mai ales împins de la spate de prieteni. Într-un sertar al noptierei, de vreo doi ani, neisprăvit, zace un astfel de roman, „foarte bun”, împrumutat de o colegă. I-am cerut voie să i-l predau citit totuşi până la capăt, cândva…; să aibă răbdare cu mine! Până atunci, duminică seara, imediat ce s-a încheiat comunicarea Ordonanţei Militare nr. 4, m-am obligat să urmăresc filmul „Contagiune” (Steven Soderbergh, 2011), mai ales că în urmă cu aproape două luni, când s-a reluat în SUA, a scris despre el la Rfi.ro Matei Vişniec: „Coronavirus şi psihozele legate de sfârşitul umanităţii”. Uimitor este că povestea filmului, un material lipsit de virtuţi artistice, o ficţiune post-A1N1 (2009) despre un virus nou şi ciudat care porneşte din Asia să facă ravagii în mai toată lumea (pe o hartă arătată timp de o clipă România însă nu apărea!), este foarte, foarte asemănătoare cu realitatea pe care o trăim acum… Şi-am izbutit să duc filmul până la capăt. În opinia mea, sfârşitul a fost urât, nu mi-a plăcut, deşi anticipa că umanitatea nu va pieri.

(Adaug că de la Matei Vişniec am aflat că, anul trecut, Festivalul de literatură fantastică de la Lyon a conţinut un colocviu despre scenariile apocaliptice. „Iar concluzia care s-a desprins este că, dintre toate ipotezele legate de ceea ce ar putea produce efectiv extincţia speciei umane, angoasa legată de viruşi are cea mai mare frecvenţă, scenariul virusului ucigaş având şi cea mai mare probabilitate. În filmul «Contagiune» virusul ucigaş pleacă de la Hong Kong şi ucide 26 de milioane de oameni pe planetă în numai o lună.”)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: