Poliţia Suceava:

Precizări privind restricţiile de deplasare şi lămuriri privind naveta, cumpărăturile, termenul de deplasări scurte sau consultul medical de specialitate

În aceste zile, trebuie să respectăm măsurile de izolare impuse prin Ordonanţa Militară nr. 3. Dar, pentru că oamenii nu ştiu exact cât de mult se pot îndepărta de casă pentru cumpărături sau pentru activităţi fizice, încercăm să venim în sprijinul cetăţenilor cu câteva lămuriri.

Ordonanţa Militară nr. 3: „Este permisă deplasarea între domiciliu şi locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esenţială şi nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanţă, sau deplasarea în interes profesional care nu poate fi amânată”.

Pot merge la serviciu, în această perioadă, şi persoanele care fac naveta? Care locuiesc în împrejurimi, de pildă, şi muncesc în Suceava?

Actul normativ stipulează că este permisă deplasarea între locuinţă şi locul de muncă. Nu se face menţiunea că localitatea în care se desfăşoară activitatea profesională trebuie să fie aceeaşi cu cea de domiciliu. În conformitate cu exemplul oferit de dumneavoastră, un cetăţean care locuieşte în altă localitate decât Suceava se poate deplasa la locul de muncă din Suceava, cu condiţia să aibă asupra sa documentele prevăzute la art. 4 al ordonanţei menţionate mai sus, respectiv legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere, după caz.

Ordonanţa Militară nr. 3: „Cetăţenii se pot deplasa pentru consult medical de specialitate care nu poate fi amânat”.

Cât de departe de domiciliul nostru poate fi situat cabinetul medicului specialist? Putem merge pentru acest consult într-o altă localitate?

Nu este prevăzută o limită de distanţă la care trebuie să fie situat cabinetul medical, dar recomandăm cetăţenilor să facă deplasări în scopuri medicale, altele decât urgenţele majore, doar după verificarea disponibilităţii medicilor.

Ordonanţa Militară nr. 3: „Cetăţenii se pot deplasa pentru cumpărături de primă necesitate la unităţi comerciale din zona de domiciliu”.

La ce distanţă maximă de domiciliu poate fi amplasată această unitate comercială? Putem merge la cumpărături, de pildă, la un hipermarket din alt cartier?

Prevederile Ordonanţei Militare nr. 3 din 24.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii Covid-19 nu menţionează o distanţă cuantificabilă, însă recomandarea pentru cetăţeni este să se deplaseze la cele mai apropiate magazine unde sunt comercializate produsele care le sunt necesare. Deplasarea se poate face doar dacă produsul căutat sau produse similare nu există în magazinele din proximitate.

Ordonanţa Militară nr. 3: „Cetăţenii pot efectua deplasări scurte, lângă domiciliu, pentru desfăşurarea de activităţi fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă”.

Ce înseamnă în kilometri, de pildă, „deplasare scurtă, lângă domiciliu”? Cei care fac jogging ar trebui să alerge doar în jurul blocului sau şi pe străzile alăturate? Care e distanţa maximă permisă?

Activităţile fizice, sportive trebuie realizate în jurul domiciliului sau al locului în care cetăţenii locuiesc în fapt, în jurul gospodăriei, casei, blocului şi nu în parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport etc. De asemenea, reamintim că sunt interzise activităţile fizice colective.

Ordonanţa militară nr. 3: „Cetăţenii pot efectua deplasări scurte, lângă domiciliu, legată de nevoile animalelor de companie.”

Din nou, ce înseamnă, „deplasare scurtă, lângă domiciliu”? Animalele de companie trebuie plimbate doar în jurul blocului sau proprietarii lor pot merge şi în parcurile din apropiere? Cât au voie să se îndepărteze de domiciliu?

Plimbarea zilnică a animalelor de companie trebuie realizată în jurul domiciliului sau al locului în care cetăţenii locuiesc în fapt, în jurul gospodăriei, casei, blocului şi nu în parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport etc.

Ordonanţa Militară nr. 3: „Producătorii agricoli se pot deplasa pentru comercializarea de produse agroalimentare”.

Este permisă deplasarea indiferent de distanţă? Un producător agricol din Suceava, de pildă, poate veni să vândă cartofi în Bucureşti?

Legislaţia aflată în discuţie nu impune o limită de distanţă, dar logica acestor restricţii este aceea de a evita cât mai mult contactul între persoane, tocmai pentru a limita răspândirea infectării cu noul tip de coronavirus. Astfel, deşi nu este stabilită o limită de distanţă, recomandăm producătorilor agricoli să se deplaseze pe distanţe cât mai scurte.

În ceea ce priveşte minorii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 16 ani, deplasarea acestora în afara locuinţei trebuie efectuată sub supravegherea sau cu încuviinţarea părinţilor sau a tutorelui legal. În contextul epidemiologic actual, recomandăm limitarea la minim a acestor deplasări.

Cine trebuie să completeze declaraţia pe propria răspundere în cazul minorilor care nu au împlinit 16 ani şi, respectiv, în cazul minorilor între 16-18 ani?

În cazul minorilor sub 16 ani declaraţia trebuie completată şi semnată de unul dintre părinţi sau de tutorele legal. Minorii cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani completează şi semnează singuri declaraţia pe propria răspundere, cu menţiunea că aceştia trebuie să respecte condiţiile individuale de deplasare şi că le este interzisă participarea la activităţi fizice colective.

Pot ieşi din casă persoanele de peste 65 de ani, pentru activităţi agricole, şi în afara intervalului orar 11 – 13?

Persoanele cu vârsta peste 65 de ani se pot deplasa în afara locuinţei pentru activităţi agricole şi în alt interval orar decât cel prevăzut, respectiv 11 – 13. Intervalul orar menţionat se referă doar la deplasări din motive personale, nu profesionale.

Încă de la debutul epidemiei de Covid19, autorităţile au recomandat cetăţenilor să îşi restrângă activităţile sociale şi să limiteze contactele directe cu persoane necunoscute. Ulterior, după emiterea şi punerea în aplicare a ordonanţelor militare au fost dispuse noi măsuri pentru prevenirea infectării cu coronavirus.

Este esenţial să fim responsabili, să conştientizăm că suntem parte dintr-o colectivitate, iar acţiunile noastre pot afecta comunitatea în care trăim şi ne pot afecta propria sănătate.

Stăm acasă, respectăm măsurile de igienă, respectăm recomandările autorităţilor şi limităm contactul cu alte persoane.

Pentru siguranţa dumneavoastră, a celor dragi şi a comunităţii, vă rugăm să rămâneţi acasă şi să limitaţi contactul cu alte persoane! (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: