Dacă Ministerul Sănătăţii alocă banii pentru dotările medicale

Primarul Cătălin Coman susţine că în maxim trei săptămâni noul spital de la Fălticeni va putea fi funcţional

> Sunt convins că jumătate din oraş va veni la descărcat, la montat şi la amplasat paturi şi la făcut curat. Fălticenenii sunt oameni care vin la greu, dar nu pot să le cer să dea 24 de milioane de lei, a declarat edilul-şef

 Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, a declarat, joi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că este absolut necesar ca Ministerul Sănătăţii să finanţeze cât mai repede achiziţionarea aparaturii medicale pentru darea în funcţiune a noului spital de la Fălticeni.

 „Ne simţim îngrijoraţi pentru că nu cred că se face ceea ce trebuie. Mă refer la autorităţile judeţene şi centrale. Avem un spital gata la Fălticeni, un spital pe care putem să-l dăm în folosinţă în 2-3 săptămâni, măcar parţial. Şi nu se face nimic! E o problemă foarte mare şi sunt îngrijorat, eu şi toată comunitatea pe care o reprezint” a spus Cătălin Coman.

El a arătat că mai e nevoie de dotările medicale pentru a se da în funcţiune acest spital.

„Avem nevoie de paturi, avem nevoie de aparatele pentru ATI, pentru laborator, tot ceea ce trebuie pentru funcţionarea unui spital care să poată fi folosit în această perioadă extrem de complicată” a declarat primarul.

El a spus că suma necesară este de 23, 863 de milioane de lei.

Cătălin Coman a arătat că a făcut şapte demersuri către autorităţile centrale, mai ales că aparatura medicală necesară este deja contractată şi nu mai e nevoie de licitaţii, iar contractele sunt semnate de anul trecut, din luna noiembrie.

„Furnizorii aşteaptă un semn de la noi ca să le aducă. Suntem cu temele făcute. Nu înţeleg de ce Ministerul Sănătăţii, nici măcar pe ultima sută de metri, nu înţelege că trebuie să facă acest demers. Ne-au amăgit, ne-au păcălit. Spun acest lucru cu toată responsabilitatea. Nu vreau să fiu nici ipocrit, nici fals, nici alarmist, dar asta este realitatea. Ne-au dat 5 milioane pe construcţii, când noi nu aveam nevoie pe construcţii, că am terminat construcţiile! Din minutul unu am sunat la minister şi am spus: schimbaţi-ne destinaţia, noi am terminat construcţiile. Ni i-au luat, dar de fapt nici nu ne-au dat.., ca să văd în presă că ne mai dau cinci milioane. Şi ăştia tot pe hârtie, pentru că astăzi, la ora la care vorbim, nu avem niciun ban, nicio hârtie oficială de la Ministerul Sănătăţii. Eu m-am săturat de minciuni, de poveşti, de articole de presă. Nu ne-au dat niciun ban. Nici cei 5 milioane de acum 3 săptămâni, nici ăştia de ieri (miercuri – n.red.). Nimic” a spus Cătălin Coman.

El consideră că cei din Ministerul Sănătăţii sunt inconştienţi, ţinând cont de situaţia actuală din sănătate.

„Sunt inconştienţi la nivelul Ministerului Sănătăţii. Avem un spital pe care în două-trei săptămâni îl putem pune la dispoziţia oamenilor. Ce trebuie să mai facem acum?” s-a întrebat primarul.

Cătălin Coman a precizat că a direcţionat fondurile de investiţii care nu sunt urgente ale municipiului către spital, dar că bugetul local este mult prea mic şi nu poate susţine aceste costuri.

„Bugetul municipiului Fălticeni e unul mic, limitat. Nu mai facem nimic altceva decât sănătate la Fălticeni. Toţi banii, toate investiţiile i-am redirecţionat către spital, dar nu ne-ajunge” a spus primarul.

El a arătat că a transmis Ministerului Sănătăţii, de două ori, documentaţia necesară în original, iar de alte cinci ori a mai transmis adrese oficiale pentru alocarea banilor necesari pentru achiziţia de dotări medicale.

Cătălin Coman a spus că a transmis atât în calitate de primar, dar şi în calitate de preşedinte al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, pentru că a încercat să sensibilizeze Ministerul Sănătăţii pe toate căile.

„E o situaţie de criză şi am încercat şi pe partea asta (de situaţii de urgenţă – n.r.). Dacă primarul nu are cuvânt de spus, dacă managerul nu are cuvânt de spus, am încercat şi pe latura asta” a explicat primarul.

Cătălin Coman a mai specificat că a discutat miercuri seara pe acest subiect cu prefectul Alexandru Moldovan, recunoscând că nu a fost o discuţie amicală, dar a arătat că prefectul a înţeles necesitatea şi a spus că va face demersuri la rândul său.

„Nu a fost o discuţie amicală, nu a fost o discuţie calmă. I-am spus şi lui, foarte vocal, că trebuie să facem. M-a ascultat, îi mulţumesc pentru înţelegere, şi mi-a spus că va face şi el toate demersurile. Dar nu poate nici prefectul să dea banii. Tot Ministerul Sănătăţii şi Guvernul României trebuie să înţeleagă că acest spital trebuie deschis” a spus Cătălin Coman.

El a arătat că e nevoie de sprijinul Ministerului Sănătăţii pentru achiziţia acestor dotări medicale, menţionând că, în ultima perioadă, au sărit în ajutor foarte multe firme, foarte mulţi români.

„Sunt oameni care vor să ne ajute, iar acest guvern inconştient şi iresponsabil nu înţelege că trebuie să o facă” a spus Cătălin Coman.

El a arătat că dacă primeşte banii, în 2-3 săptămâni spitalul va putea fi deschis, măcar parţial, pentru că este vorba despre aparate medicale care necesită mai mult timp pentru a fi operaţionalizate.

Coman a precizat că secţiile care sunt foarte necesare acum pot fi deschise în două-trei săptămâni.

Primarul a mai arătat că depinde şi de furnizori, mai ales că e o perioadă, la nivel mondial, în care este cerere foarte mare de aparatură medicală şi că el discută zilnic cu furnizorii, pentru a rămâne ca o prioritate.

El a arătat că e nevoie doar de dotările medicale şi că autoritatea locală se va ocupa de restul problemelor.

„Sunt convins că jumătate din oraş va veni la descărcat, la montat şi la amplasat paturi şi la făcut curat. Sunt convins de asta. Fălticenenii sunt oameni săritori, sunt oameni care pun umărul când e nevoie. Sunt oameni care vin la greu, dar nu pot să le cer să dea 24 de milioane de lei. Nu avem” a spus Cătălin Coman.

El a mai declarat că Primăria Slatina ajută municipiul Fălticeni din bugetul său, şi aşa mic, cu 100.000 de lei, pentru dotări la Spitalul Municipal Fălticeni.

„Primăria Slatina poate, Guvernul României nu poate. Cum să mai înţelegem normalitatea în zilele astea?” s-a întrebat primarul Cătălin Coman. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: