PMP solicită anularea ordinului care interzice prefecţilor să comunice informaţii privind cazurile de infecţii cu noul coronavirus

Din data de 21 martie 2020, prefecţilor li s-a interzis să comunice orice informaţii referitoare la criza generată de pandemie şi situaţia specifică la nivelul judeţelor ţării. Printr-o adresă parafată de secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne Gheorghe Sorescu, li s-a transmis instituţiilor prefectului că orice comunicare pe subiecte privitoare la pandemie şi criză se face doar de la nivel central, prin Grupul de Comunicare Strategică, arată PMP, care consideră că este o mare eroare.

„În situaţii de urgenţă, în situaţii de criză, comunicarea operativă este necesară şi esenţială interesului public. OUG nr. 57 din 3 iulie 2019, privind Codul administrativ, prevede că «Prefectul asigură conducerea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă». În ce priveşte atribuţiile sale în această calitate, ordonanţa indică explicit faptul că prefectul «acţionează pentru menţinerea climatului de pace socială şi a unei comunicări permanente cu toate nivelurile instituţionale şi sociale, acordând o atenţie constantă prevenirii tensiunilor sociale». De asemenea, «dispune, în calitate de preşedinte al Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, măsurile care se impun pentru prevenirea şi gestionarea acestora»” arată PMP.

 OUG nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă defineşte „situaţiile de urgenţă” ca fiind „evenimente excepţionale, cu caracter non-militar, care ameninţă viaţa sau sănătatea persoanei, mediul înconjurător, valorile materiale şi culturale, iar pentru restabilirea stării de normalitate sunt necesare adoptarea de măsuri şi acţiuni urgente, alocarea de resurse specializate şi managementul unitar al forţelor şi mijloacelor implicate”.

Totodată, actul normativ menţionat stipulează că „managementul situaţiei de urgenţă reprezintă ansamblul activităţilor desfăşurate şi procedurilor utilizate de factorii de decizie, instituţiile şi serviciile publice abilitate pentru identificarea şi monitorizarea surselor de risc, evaluarea informaţiilor şi analiza situaţiei, elaborarea de prognoze, stabilirea variantelor de acţiune şi implementarea acestora în scopul restabilirii situaţiei de normalitate”.

„Aplicaţi întocmai prevederile legale! Atenţie, Comitetul naţional pentru situaţii de urgenţă are între atribuţiile principale şi «coordonarea informării opiniei publice privind managementul situaţiilor de urgenţă». Adică, are obligaţia de a asigura comunicarea şi nu de a coordona cenzurarea acesteia” susţine PMP.

„Aşadar, dacă prefecţii conduc comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi gestionează activitatea acestora, de ce le este interzis să comunice informaţii oficiale, elementare, de maxim interes public, câtă vreme reprezintă tocmai cea mai autorizată şi competentă sursă de informaţii de interes public?! Ajută oare cenzura acum sau comunicarea filtrată strict la nivel central, aşa-zis «strategică», când la nivelul judeţelor ţării ar trebui să funcţioneze operativ informarea în temeiul specificului situaţiei de urgenţă a fiecărui judeţ? Vă solicităm să anulaţi ordinul care interzice prefecţilor să comunice în această situaţie de criză şi să le transmiteţi acestora să respecte legislaţia în vigoare şi să comunice competent şi operativ mesajele care servesc interesului public, conform situaţiei specifice a fiecărui judeţ din România” solicită PMP. (N.B.) 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: