Buchiseli. Pe sărite

  • Recidivă. Dacă, nu de mult, puneam sub semnul întrebării, ca posibilă neglijenţă, un caz de scriere greşită a unui cuvânt (defectoasei), autoarea în cauză a ţinut să…demonstreze că acel semn nu era potrivit, explicaţia erorii ţinând nu doar de neatenţie, ci, mai degrabă, de ignorarea unei norme: „specifică faptul că meritoşii trebuie invitaţi la marile ceremonii” (evz.ro, 12 decembrie 2019). Aşadar, aceeaşi lipsă a lui -u- într-un cuvânt pe care dicţionarele normative îl înscriu sub forma merituos – merituoşi – merituoasă. E drept că adjectivul acesta e format din merit+os, iar pe vremea lui Caragiale era acceptată această variantă, dar uzul majoritar şi norma academică au optat (poate sub influenţa altor cuvinte terminate în –uos) pentru inserţia lui -u-.
  • Schimbare de …regim. „…mă voi opune încercărilor de a deraia România de pe direcţia…” Enunţul, care apare într-o declaraţie de la cel mai înalt nivel (vezi ziarele din 28 august 2019), ilustrează o tendinţă cu multiple cazuri ilustrative în româna actuală a unor verbe de a-şi schimba (eronat!) regimul din intranzitive în tranzitive. Toate dicţionarele indică pentru a deraia atributul de intranzitiv, un complement direct (chiar dacă e vorba de…România) neavând ce căuta după el (şi nici în faţă). Fiind vorba de un fenomen, ar trebui, probabil, să buchisim cândva mai pe îndelete asupra lui.
  • Invenţie lexicală. Mai ales în registrul ironiei / băşcăliei, inventivitatea lexicală aproape nu cunoaşte limite. Gazetari cu renume şi cu asemenea apetit creează cuvinte pe care nu le găseşti în dicţionare. După cunoscutul piţifelnic, cititorii unor ziare l-au putut întâlni pe tiribombistic / tiribombastic (fiecare este atestat doar de vreo 2-3 ori pe internet): „Formularea tiribombistică ascunde adevărul…” (evz.ro, 6 noiembrie 2019); „Trăia fala tiribombastică a calicului fudul” (pe forum, cotidianul.ro, 25 noiembrie 2019). Prima variantă apare în textul unui reputat ziarist, numit adesea de confraţi „maestru” şi căruia i se datorează şi piţifelnic. Mai vizibil, cea de a doua pare a avea două surse ale coloraturii semantice, şi anume din două lexeme (devenite un fel de cuvânt-valiză) existente în dicţionar: tiribombă (cu trimitere la caruselul de bâlci) şi bombastic. Dacă vor dobândi o frecvenţă mai mare şi se vor fixa într-o formă unică rămâne de văzut…
  • Dublare. Din dorinţa exprimării nuanţate sau a accentuării unei idei / aprecieri, mânuitorii de condeie publicistice cad uneori în capcana redundanţei: „Şi cine ar putea crea, oare, o astfel de atare oportunitate, dacă nu chiar poporul român de la talpă la preşedinte” (gandul.info, 30 martie 2018); „Un trecut uşor cam tenebros chiar şi pentru gusturile progresiste…” (evz.ro, 7 octombrie 2019). Dacă celui dintâi caz i se poate acorda beneficiul…neatenţiei în tastare (opţiune pentru o altă variantă şi uitare a ştergerii celei vechi), în cel de al doilea avem o evidentă încercare de a tempera „virulenţa” adjectivului acuzator prin dublarea mijlocului de atenuare: uşor+cam.
  • X şi…necunoscutele sale. Atât în pronunţie, cât şi în scris, acest semn grafic de pe la sfârşitul alfabetului creează numeroase probleme. De una dintre ele s-a lovit şi autoarea articolului din care am extras secvenţa următoare: „elemente juridice care esced cunoştinţele unor elevi” (evz.ro, 3 decembrie 2019). Că ziarista n-a rezolvat corect „problema” ne arată clar orice dicţionar (în primul rând, DOOM), unde apare verbul a exceda, excedează. Cândva am buchisit asupra acestuia, numindu-l „neaşezat” (Crai nou, 4 noiembrie 2017). Menţionam atunci că norma a optat, în flexiunea lui, pentru inserţia sufixului –ează (excedează, să excedeze), variantă corectă, căreia, după cum se observă, autoarea cu pricina nu-i este adeptă.
  • Două virgule fără rost. „E de amintit că [,] comisarii europeni [,] sunt numiţi de guvernele ţărilor membre ale Uniunii Europene” (evz.ro, 2 octombrie 2019). Dacă prima virgulă dădea curs unei încercări de evitare a cacofoniei (modalitate neacceptată totuşi de normă), cea de a doua desparte subiectul („simţit” pesemne ca o secvenţă incidentă) de predicat.I. NEDELEA
Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: