Deputatul Cătălin Nechifor a lansat un apel împotriva transformării Spitalului Judeţean Suceava în spital pentru tratarea Covid-19

> Un judeţ cu 700.000 de locuitori nu poate fi lăsat fără spital judeţean. După ce se va termina pandemia, va fi compromis medical şi va trebui dezafectat şi demolat, consideră vicepreşedintele Pro România

 Deputatul de Suceava Cătălin Nechifor, vicepreşedinte al Pro România, a lansat un apel împotriva transformării Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava în spital regional Covid-19.

„Nu vrem transformarea Spitalului Judeţean de Urgenţă «Sf. Ioan cel Nou de la Suceava» în Spital Regional Covid-19” este tema apelului, iar Cătălin Nechifor a prezentat soluţia unui spital militar de campanie drept una corectă.

El a arătat că vârful pandemic în România va fi între Paştele catolic şi cel ortodox, considerând că acesta va fi probabil primul val şi singurul, dacă acum se iau măsuri corecte.

„Asta înseamnă că ne trebuie soluţii care se pot aplica de îndată” arată parlamentarul sucevean.

El a estimat că Suceava are în prezent circa 20% din persoanele afectate la nivel naţional, iar darea în exploatare a Spitalului de la Fălticeni este, din păcate, imposibil de făcut în câteva zile, pentru că e nevoie de achiziţii internaţionale, plată, transport, montaj, verificare şi instruirea personalului care va opera echipamentele medicale, dar şi de angajaţi medici, asistente medicale, infirmieri.

Nechifor spune însă că Spitalul Fălticeni trebuie pus în funcţiune cât mai urgent, pentru viitor.

„Transformarea Spitalului Judeţean Suceava în Spital Regional Covid-19 este o MARE GREŞEALĂ. Un judeţ cu 700 mii locuitori nu poate fi lăsat fără spital judeţean. Să crezi că poţi duce totul la Rădăuţi, Iaşi, Botoşani, Paşcani nu e o soluţie. Dacă şi acolo se întâmplă la fel!? Ce faci? Şi la Rădăuţi deja sunt suspiciuni, şi la Iaşi, la gastro-enterologie, la «Sfântul Spiridon», la fel!!!” a arătat Nechifor.

Potrivit acestuia, un spital militar de campanie pentru Covid-19 poate fi operaţionalizat în câteva zile.

„E nevoie de un spaţiu existent, cu acces la resurse, apă, canal, curent etc. Există săli de sport, spaţii private, inclusiv săli de evenimente/nunţi în care se pot acomoda sute de paturi, cu dotarea de rigoare: ventilatoare mecanice, echipamente de suport şi măsurare a funcţiilor vitale etc. Armata are medici şi asistente care pot veni aici, la Suceava” a mai adăugat deputatul.

El subliniază că o prioritate este salvarea SJU Suceava.

„Spitalul Judeţean de Urgenţă «Sf. Ioan cel Nou de la Suceava» trebuie salvat. Poate fi dezinfectat, poate fi pus din nou în funcţiune şi trebuie lăsat să facă ceea ce a fost gândit să facă” consideră Nechifor.

El a arătat că sunt 700.000 de oameni care au nevoie de servicii medicale de specialitate şi de urgenţă la noi în judeţ, nu în altă parte.

„Dacă se insistă pe transformarea spitalului judeţean în regional de Covid-19, vom avea următoarele situaţii: vom deveni ceea ce este Bergamo pentru Lombardia, aici vor fi aduşi din toată zona de nord-est pacienţi infectaţi, va fi necesară construirea unui crematoriu, spitalul actual va deveni istorie, după ce se va termina pandemia va fi compromis medical şi va trebui dezafectat şi demolat” a explicat parlamentarul.

De menţionat este că şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a apreciat că ar trebui ca doar zona Spitalului vechi să fie folosită pentru tratarea pacienţilor cu Covid-19, iar primarul Ion Lungu a cerut Ministerului Sănătăţii să găsească o altă variantă de spital pentru noul coronavirus. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: