De la 1 aprilie

AJOFM Suceava primeşte dosarele pentru acordarea şomajului tehnic

>Plăţile pentru perioada 16-31 martie se vor face în maxim 30 de zile, „însă ne vom strădui să le onorăm la jumătatea acestui termen” spune Mirela Elena Adomnicăi, şefa instituţiei >Până la apariţia ordonanţei care reglementează şomajul tehnic, la AJOFM se adunaseră notificări pentru concedierea colectivă a peste 700 de salariaţi

 Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava recomandă agenţilor economici să facă o analiză a activităţii, astfel încât să vadă dacă se încadrează în prevederile OUG nr. 30 din 2020, în sensul întreruperii temporare a contractelor individuale de muncă ale angajaţilor şi al acordării indemnizaţiei de şomaj tehnic.

Mirela Elena Adomnicăi, directorul executiv al instituţiei, precizează că abia mai apoi – în condiţiile în care nu se încadrează în condiţiile impuse de respectivele reglementări – şi în funcţie de „perspectivele firmei”, firmele pot opta pentru încetarea contractelor individuale de muncă ale angajaţilor şi „şomajul tradiţional”.

În ceea cea priveşte şomajul tehnic, reglementat prin Codul muncii, dar, în mod special, prin OUG nr. 30, publicată în Montorul Oficial din 21 martie, vizaţi sunt, în primul rând, angajatorii care au fost nevoiţi să-şi întrerupă total sau parţial activitatea ca urmare a Decretului nr. 159 din 2020 privind instituirea stării de urgenţă. În această situaţie, în judeţul nostru, se află firmele din domeniul hotelurilor, restaurantelor şi cafenelelor (HoReCa). Astfel, după ce obţin certificatul de urgenţă eliberat de Ministerul Energiei şi Mediului de Afaceri, acesta, precum şi cererea şi tabelul cu angajaţii ale cărora contracte de muncă au fost suspendate, vor fi înaintate, începând cu 1 aprilie, Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. După analizare şi aprobare, AJOFM va achita şomajul tehnic, însemnând 75% din salariul brut al angajaţilor „suspendaţi”, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut la nivel naţional.

O a doua categorie este cea a angajatorilor afectaţi în mod indirect de Decretul nr. 159 din 2020 privind instituirea stării de urgenţă, cărora încasările le-au scăzut cu cel puţin 20%, faţă de primele două luni ale anului.

Agenţii economici în cauză vor înainta o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că nu au capacitatea financiară necesară achitării salariilor pentru cel mult 75% din totalul angajaţilor. La fel, în baza cererii comunicate AJOFM şi a tabelului cu salariaţii afectaţi, acestora din urmă li se va acorda indemnizaţia de şomaj tehnic.

„Avem în continuare program cu publicul, însă recomandăm ca solicitările să fie comunicate, în mare parte prin poşta electronică şi celelalte mijloace care nu presupun prezenţa fizică” a spus directorul executiv al AJOFM, adăugând că, de vineri, vor fi puse la dispoziţie trei noi linii telefonice.

Mirela Elena Adomnicăi a ţinut să puncteze că, practic, de pe 1 aprilie vor fi primite documentaţiile pentru perioada 16-31 martie, în perioada rămasă personalul instituţiei oferind sprijinul necesar agenţilor economici interesaţi. „Agenţii economici ar trebui să profite de perioada rămasă şi să suspende contractele de muncă, la Inspectoratul Teritorial de Muncă, operate în REVISAL şi să urmeze procedura de la Ministerul Economiei, pentru obţinerea certificatului de urgenţă. Începând de săptămâna viitoare, vom prelua documentele, vom ţine legătura şi vom face plăţile. Termenul este de 30 de zile, însă ne vom strădui să le onorăm la jumătate din acest termen” a punctat Mirela Elena Adomnicăi.

Până la apariţia OUG nr. 30 din 2020, care reglementează şomajul tehnic, la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava fuseseră centralizate notificări pentru concedierea colectivă a peste 700 de salariaţi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: