Un alt „gen” de iresponsabilitate

Astăzi (luni, 23 martie – n.red.), dna Raluca Turcan a declarat că îngheţarea anului şcolar este o variantă luată în calcul de autorităţi.

 Din punctul meu de vedere, aceasta este o declaraţie neavenită, iresponsabilă a doamnei vicepremier.

 Nu se poate să vii cu o astfel de declaraţie în condiţiile în care profesorii se luptă, cât pot, să vină în sprijinul elevilor.

Oare doamna Turcan îşi dă seama ce se poate întâmpla dacă se îngheaţă anul şcolar, ştie cu ce probleme se vor confrunta profesorii, elevii şi părinţii?

 Consider că un an din viaţa unui copil este extrem de important şi nu cred că este momentul să îl irosim, în condiţiile în care este parcursă aproximativ 70% din programa şcolară.

 Pe lângă acest aspect, subliniem faptul că pentru luna aprilie erau deja prevăzute în structura anului şcolar două săptămâni de vacanţă precum şi o săptămână de tip „Şcoala altfel”, motiv pentru care materia ce ar trebui recuperată nu este de dimensiuni importante. Totodată, chiar în cazul în care cursurile vor fi suspendate şi în luna mai, ştiu din experienţa avută la catedră că suntem în stare să recuperăm, iar materia o putem esenţializa în aşa fel încât să ducem cu bine, la capăt, acest an şcolar.

Vă anunţ pe această cale că în cadrul unui grup de specialişti din PSD este în curs de elaborare un document-alternativă, prin care se poate aborda educaţia, demersul de predare-învăţare-evaluare în sistem electronic, oferind şi alte soluţii, măsuri, pentru perioada următoare. Există astfel de variante şi sunt sigur că se pot găsi modalităţi eficiente şi adaptate tuturor situaţiilor.

 Dar trebuie să ştii, să ai expertiză, să fii raţional şi, mai ales, să îţi pese de oameni, de tineri, de starea de spirit a românilor în aceste momente de criză fără precedent.

Înţeleg extrem de bine situaţia, inclusiv a elevilor din anii terminali, care urmează să susţină examenele naţionale în această vară: evaluare naţională, bacalaureat.

Există soluţii!

Dacă activitatea şcolară se va relua după vacanţa de Paşte, nu ar fi o problemă. Să ne aducem aminte că au mai fost ani când cursurile au fost suspendate temporar din cauza condiţiilor meteo şi nu au fost afectate examenele naţionale.

Mai mult, în această perioadă multe unităţi de învăţământ aveau prevăzută săptămâna „Şcoala altfel”, săptămână în care se desfăşurau activităţi extracurriculare şi la care se poate renunţa.

În cazul în care situaţia de suspendare a cursurilor se va prelungi şi după vacanţa de Paşte, atunci se poate recurge la prelungirea perioadei de desfăşurare a cursurilor până la 30 iunie sau chiar 15 iulie (cu 30 de ani în urmă cursurile se finalizau pe 15 iulie), iar în cel mai rău scenariu se pot elimina din programele disciplinelor de examen acele conţinuturi care ar fi trebuit predate în semestrul al II-lea.

 În niciun caz nu se poate pune problema îngheţării anului şcolar. Până la acest moment gradul de parcurgere a materiei, aşa cum afirmam, depăşeşte 70% şi există situaţie şcolară încheiată la sfârşitul semestrului I şi chiar note pe semestrul al II-lea, acolo unde s-a respectat principiul notării ritmice (şi am convingerea că s-a respectat).

În contextul riscului de îmbolnăvire cu Covid-19, în scopul asigurării securităţii şi sănătăţii elevilor şi a angajaţilor din învăţământ, dar şi pentru sprijinirea managerilor unităţilor de învăţământ în desfăşurarea activităţilor curente, sunt necesare precizări şi proceduri scrise, clare, venite de la MEC, referitoare la modalitatea legală de desfășurare a activităţilor în această perioadă (desfăşurarea activităţilor la domiciliu sau prin telemuncă, prin încheierea actelor adiţionale la contractele de muncă).

Prin urmare, ieşirea de astăzi (luni – n.red.) a dnei vicepremier o consider total inoportună şi lipsită de responsabilitate.

 Este prematur să vehiculăm astfel de scenarii la ora actuală, când cadrele didactice împreună cu specialiştii din educaţie fac tot ce ţin de ei ca învăţământul să meargă mai departe. Este poate singurul domeniu care, în ciuda epidemiei de coronavirus Covid-19, încă mai funcţionează şi nu doar că funcţionează, dar oferă şi speranţa unui viitor!

Prof. VIRGINEL IORDACHE,

senator PSD de Suceava

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: