Testarea personalului medical trebuie să constituie o prioritate absolută !

Vă spun că sub nicio formă nu trebuie să mai avem situaţii revoltătoare precum cea de la Spitalul Judeţean Suceava, sau de la Spitalul Gerota, sau, mai nou, de la Spitalul „Sf. Ioan” din Bucureşti

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, ieri, într-o videoconferinţă cu managerii de spitale, că se impune testarea personalului medical, pentru a nu mai avea situaţii revoltătoare precum cea de la SJU Suceava.

Iohannis a convocat o videoconferinţă cu managerii de spitale, prim-ministrul României, Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şi ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, în care a spus că sistemul medical românesc suferă de ani de zile de lipsa unor reforme profunde şi de alocări bugetare care nu asigură un act medical de cea mai înaltă calitate pentru cetăţean.

„Ne aflăm acum într-un moment de criză majoră, în care, vă spun drept, trebuie să ne descurcăm cât se poate de bine cu ceea ce avem. Din fericire, în România sunt în continuare medici şi farmacişti, cadre medicale, profesionişti care sunt 100% dedicaţi salvării pacienţilor. Ei sunt cei care fac sacrificii extraordinare în aceste momente, sunt în prima linie a luptei cu acest virus periculos, plecând de lângă familiile lor pentru a se pune în slujba pacienţilor” a spus Iohannis.

El a transmis managerilor de spitale că ştie că se confruntă cu probleme reale în contextul acestei situaţii epidemiologice, iar presiunea pe sistemul sanitar este foarte mare, dar le-a cerut „să-şi canalizeze toate eforturile pentru asigurarea în timp real a tuturor condiţiilor pentru garantarea serviciilor medicale către pacienţi, atenţie, cu protejarea în egală măsură a personalului medical”.

El a cerut managerilor să asigure protejarea medicilor şi a personalului medical şi să facă tot ce este necesar pentru a le asigura echipamentele.

„Testarea personalului medical trebuie să constituie o prioritate absolută! Vă spun că sub nicio formă nu trebuie să mai avem situaţii revoltătoare precum cea de la Spitalul Judeţean Suceava, sau de la Spitalul Gerota, sau, mai nou, Spitalul «Sf. Ioan» din Bucureşti” a precizat Iohannis.

El a subliniat că este imperativă dotarea de urgenţă cu echipamente de protecţie şi dezinfectanţi necesari: achiziţia unui număr corespunzător de măşti de protecţie, combinezoane, mănuşi, echipamente medicale şi substanţe dezinfectante.

Preşedintele României a rugat managerii să identifice toate sursele de achiziţie.

„În contextul în care s-au stabilit spitalele care vor fi implicate în diferite etape în internarea şi tratarea pacienţilor Covid-19, este necesar să transmiteţi ordine clare către angajaţi privind utilizarea mijloacelor de protecţie. Să vă informaţi asupra substanţelor care trebuie achiziţionate, asupra sumelor care v-au fost destinate de la Ministerul Sănătăţii şi a procedurilor de achiziţie. Asigurarea unui număr corespunzător de paturi de ATI şi stabilirea circuitelor funcţionale sunt extrem de importante. Să realizaţi instruirea personalului şi să informaţi în timp util asupra procedurilor pentru prevenirea infectării în unităţi spitaliceşti, ca şi asupra protocoalelor de diagnostic şi tratament pentru Covid-19. Aceste măsuri, evident, trebuie să fie asigurate nu doar de dumneavoastră, managerii, ci sub coordonarea strictă, clară a Ministerului Sănătăţii” a spus Iohannis.

El a mai arătat că este foarte important să fie asigurat programul în ture, pentru evitarea riscului apariţiei unor stări de epuizare fizică şi psihică a cadrelor medicale.

„Este nevoie să amenajaţi zone de triaj în toate unităţile de asistenţă medicală şi de urgenţă pentru identificarea timpurie, izolarea şi îngrijirea pacienţilor. Trebuie să acoperiţi deficitul de personal, în condiţiile instituite de Decretul Prezidenţial, cu posibilitatea angajării de personal medical. Puteţi să apelaţi la voluntari, la studenţi, la cadre medicale militare în rezervă” a precizat preşedintele.

Potrivit acestuia, un lucru extrem de important este stăpânirea de sine.

„Evitaţi panica! Asiguraţi un climat de lucru plăcut la nivelul spitalului, cât se poate în aceste condiţii de criză, care dă încredere şi pacienţilor, dar şi personalului medical. Este esenţială o bună comunicare cu autorităţile, cu toţi angajaţii, dar şi cu pacienţii. Şi pacienţii vor să ştie ce se întâmplă” a spus Iohannis, care a adăugat că se bazează pe calităţile personalului, manageriale şi umane.

Şeful statului a arătat că este o luptă contra timp cum nu a mai fost niciodată până acum şi că de aceea trebuie acţionat rapid, este nevoie de adaptabilitate, de eliminarea oricăror obstacole rigide, birocratice care pot bloca adoptarea unor măsuri absolut necesare.

El a cerut ministrului Costache facilitaţi în primul rând pentru medicii de familie, dar şi pentru medicii din alte specialităţi, ca aceştia să poată acorda consultaţii de la distanţă, prin telefon sau alte mijloace de comunicare, în condiţii de siguranţă, acelor pacienţi care nu necesită neapărat deplasarea la medic.

„Este foarte important în special pentru persoanele peste 65 de ani, chestiune pe care am discutat-o şi acum câteva ore, şi în şedinţa pe care am avut-o împreună” a spus Iohannis.

El a mai cerut ministrului să grăbească procedurile care să permită reglementarea urgentă a consultaţiei la distanţă, a posibilităţii transmiterii reţetelor prin mijloace electronice, chiar – dacă se impune – a suspendării cardului de sănătate, măsuri care să ofere un cadrul legal medicilor să facă aceste lucruri.

El a transmis că este bine ca sistemul să fie pregătit pentru orice scenariu.

„Experienţa internaţională, dar şi situaţiile înregistrate în ţara noastră arată că personalul medical este cel mai expus infecţiei cu coronavirus, trebuie să fim conştienţi de acest lucru. Ca atare, cadrele medicale – şi vorbesc de medici, asistente medicale, farmacişti, personal din laboratoare, alt personal medical –, care duc greul în această luptă cu coronavirusul, trebuie protejate cu prioritate, prin toate mijloacele posibile!” a cerut Klaus Iohannis.

Astfel, preşedintele a spus că se impune redirecţionarea echipamentelor şi materialelor sanitare către medicii şi asistentele care luptă în prima linie şi asigurarea cu celeritate a unui număr corespunzător de măşti de protecţie, combinezoane, mănuşi, echipamente medicale şi substanţe dezinfectante.

„Ştiu că în unele spitale încă lucrurile nu sunt lămurite, dar ştiu la fel de bine că, prin grija Guvernului, se fac achiziţii în aceste ore, pentru a veni în sprijinul personalului din spitale – şi în şedinţa pe care am avut-o cu premierul şi cu miniştrii în această dimineaţă am discutat lucrurile şi veţi avea în foarte scurt timp tot materialul de care aveţi nevoie” a spus Iohannis.

El a cerut amenajarea unor zone de triaj în toate unităţile de asistenţă medicală ca să se poată îmbunătăţi net fluxul.

Se impune „instruirea personalului medical asupra procedurilor pentru prevenirea infectării la nivelul spitalelor – repet, pentru a preveni situaţii inadmisibile, cum am avut în zilele acestea în unele spitale din România, din păcate. Iar prin asigurarea unui program de lucru care să protejeze personalul medical de riscul apariţiei unor stări de epuizare fizică şi psihică, veţi putea să faceţi faţă acestei crize până când ea se termină” a arătat Iohannis.

El a punctat că această criză se va termina, dar că va depinde de toţi cei implicaţi câţi români vor fi feriţi de această infecţie, aşa cum depinde şi de oamenii simpli să se izoleze, să se protejeze, să stea acasă, să evite contactul cu alţii şi să respecte măsurile de igienă recomandate de medici. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: