Procurorii suceveni au declanşat o anchetă penală privind situaţia infectărilor personalului medical de la Spitalul Judeţean Suceava cu noul coronavirus

Parchetul Judecătoriei Suceava a anunțat că procurorii au declanșat o anchetă penală „in rem” pentru „zădărnicirea combaterii bolilor” și „abuz în serviciu”, în cazul infectărilor cu noul coronavirus de la Spitalul Județean Suceava.

Potrivit unui comunicat de presă, procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, examinând mai multe articole din data de 23.03.2020, publicate în mediul online, în temeiul dispoziţiilor art. 292 Cod de procedură penală, s-au sesizat din oficiu pentru săvârşirea infracţiunilor de „zădărnicirea combaterii bolilor” prevăzută de art. 352 din Codul penal şi „abuz în serviciu”, în sensul că, la nivelul instituţiilor judeţului Suceava, nu au fost respectate măsurile dispuse cu privire la reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase.

Totodată, din conţinutul publicaţiilor online a rezultat că anumiţi funcţionari publici din sistemul medical şi-au exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând atingere intereselor legitime ale cetăţenilor, prin aceea că, în contextul pandemiei existente la nivel mondial, au solicitat cadrelor medicale din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou Suceava” prezenţa, la data de 23.03.2020, la serviciu, a persoanelor testate pozitiv, negativ şi a celor suspecte, „rezultând într-o posibilă contaminare în masă”.

„În acest context, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, s-a dispus începerea urmăririi penale, in rem, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor sus-menţionate, cauză aflată în urmărire penală proprie, cu sprijinul structurilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, bazată pe o comunicare interinstituţională şi cu respectarea măsurilor sanitar-epidemiologice” arată Parchetul Judecătoriei Suceava.

Sursa citată precizează că cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt, a circumstanțelor de comitere a faptelor şi a stabilirii răspunderii penale a tuturor participanților. Urmează ca cercetările să fie extinse şi sub aspectul săvârşirii altor infracţiuni şi al lămuririi cauzei sub toate aspectele.

La SJU Suceava, luni, 72 de cadre medicale erau testate pozitiv pentru infecția cu noul coronavirus, iar cei 1300 de angajați erau în izolare, potrivit unui anunţ de luni seara, al secretarului de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: