Pescuitori în ape tulburi

Motivul literar al pescuitului în ape tulburi nu e nou. A fost fructificat prima dată, cred, de clasicii literaturii franceze în al XIX-lea secol, vezi Honoré de Balzac, „La Rabouilleuse” (1842). Practic, este vorba de o şmecherie folosită de pescari pentru a mai prinde ceva peşte: se tulbură mai întâi apa, iar apoi se trag cu pânza, cu mreja şi peştii care, cu vederea înceţoşată de apa mâloasă, rămân ca fraierii în plasă. Aşadar, mutatis mutandis, adică schimbând ceea ce este de schimbat, vine cineva, „nu spui cine, persoană importantă“ (de la conu’ Iancu citire!), de fapt vin mai multe şi înnebunesc populaţia bântuită, îngrozită deja de molimă pentru ca mâine-poimâine să-i ceară fără ruşine, mai bine spus, să-i şterpelească votul ori măcar să-l mârşăvească pe duşmanul concurent şi partidul acestuia. Un fel de comportament de ciocli. Ca într-o ţară oarecare din lumea a treia, căci până la politică cinstită trebuie să mai curgă multă apă pe Dâmboviţa.

Pescuitul în ape tulburi, însă, a devenit şi strategia predilectă a unor mari „jucători“ internaţionali precum Rusia şi China, care lansează fel de fel de zvonuri şi fake-news-uri ca: americanii au creat coronavirusul, „arma biologică“ a lui Trump, ca să distrugă puterea Chinei şi a Uniunii Europene, iar Germania şi Franţa, „stăpânii“ Europei, au distrus la rândul lor democraţia în România şi: 1. ţara a devenit o colonie a lor, 2. Merkel dictează politica Europei, 3. Vladimir Putin e singurul lider puternic al lumii care ne vrea binele…, iar noi, ca fraierii, batem degeaba la porţile Occidentului. Deşi, dacă ne vrea el aşa de tare binele, nu înţeleg ce-l opreşte să ne restituie tezaurul, averea din sudoarea poporului român, dosită de un secol „nu se ştie“ unde prin catacombele Kremlinului.

Să nu ne facem că nu înţelegem despre ce e vorba: faptul că foştii sateliţi europeni ai URSS, Germania de Est, Cehia, Slovacia, Slovenia, Croaţia, Ungaria, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, România, Bulgaria se află momentan în UE îl roade pe Putin şi nu-l lasă să doarmă liniştit pe tronul ţarilor, de aceea vrea să distrugă liantul acestui conglomerat contractual de state suverane numit Uniunea Europeană, sperând că respectivele ţări vor fi nevoite a se întoarce în fostul lagăr socialist, iar Vladimir Putin va fi un lider la fel de puternic şi măreţ precum Stalin şi Brejnev la un loc.

În ţară, apele sunt tulburate de inşi şi partide care vor să speculeze nenorocirea legată de Covid-19, acţionând pe două căi: lansează zvonuri precum lipsa alimentelor de bază din magazine, lipsă creată tot de zvonurile lor alarmiste, inexistenţa „totală“ a dotărilor şi a măştilor, a costumelor de protecţie, a medicamentelor din spitale şi farmacii, creşterea aberantă a preţului valutelor străine şi pipernicirea „groaznică“ a economiei şi a leului nostru, tot mai rebegit, iar pe de altă parte deplâng (cu lacrimi de crocodil!) tragedia care i-a lovit pe poporeni, inactivitatea şi deciziile guvernamentale „toate“ greşite, alocarea unor fonduri insuficiente pentru combaterea coronavirusului, faptul că nu este testată toată populaţia, ceea ce nu s-a făcut niciunde pe mapamond.

Fireşte, schimbul de idei, critica la obiect sunt bune, numai că actorii politici respectivi ar trebui să înceteze să se mai laude cât de grozavi ar fi ei dacă s-ar afla „la butoane“, câte minuni ar face ei dacă ar fi la putere, dar nu pomenesc nimic despre „performanţele“ guvernelor lui Dragnea, despre profesionişti (pe care nu-i au), nici despre bani (pe care i-au risipit într-o veselie) şi nici de vraiştea lăsată în urmă după proţăpirea lor la Palatul Victoria. Cât despre profesionişti, sper că nu este vorba de ciurda de posesori de doctorate plagiate a lui Gabriel Oprea şi a celorlalţi eiusdem farinae.

Să sperăm că pofta de a profita de nenorocire le va trece repede şi înţelepciunea politică(?) va învinge, fiindcă România are nevoie în momentul acesta de toate capabilităţile şi energiile: populaţia trebuie salvată şi pandemia trebuie învinsă cu orice preţ, economia trebuie scoasă din caruselul crizei, iar şcoala nu trebuie să îngheţe anul şcolar, ci să-şi pună la punct rapid tehnologiile educaţiei de la distanţă. În plus, sunt convins, partidele care vor încerca să speculeze tragedia printr-un comportament de ciocli se vor discredita iremediabil.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: