„Penitenţa cavalerului cruciat”

Mihai Sultana Vicol vine cu un nou volum de versuri şi, aşa după cum consideră el, „Penitenţa cavalerului cruciat” este cartea vieţii lui. Volumul de faţă adună între coperţile sale poeme de o deosebită ardere, care atrag indiscutabil atenţia şi răsplătesc cititorul cu emoţie rară prilejuită de reîntâlnirea cu poezia a unui poet care, de bună voie, a aşezat semnul egalităţii între viaţa sa şi poezia adevărată.

Criticii literari acad. Mihai Cimpoi, Theodor Codreanu şi Adrian Dinu Rachieru menţionau despre poezia sa următoarele: „Poezia lui Mihai Sultana Vicol prezintă o concentraţie de sensuri, având o factură postmodernistă. Sunt viziuni instantanee asupra existenţei, adică asupra raporturilor omului sfârşitului de secol şi milenii cu Timpul, Spaţiul, Cosmosul”.

Criticul literar Theodor Codreanu scria despre autor: „Greierul, simbolul poetului cântăreţ din fabulă, este condamnat să sângereze, să lupte ca un gladiator pentru umanitatea în derivă, să devină un mânuitor în abatoarele lumii veacului XX. Vicol a învăţat bine lecţia poeziei moderniste şi post-moderniste. El alternează gravitatea cu ironia sau notaţia dură în nuditatea ei”.

Adrian Dinu Rachieru: „Febril, pulsatil, de o teribilă candoare, reuşind interviuri la cald, refuzând oglinzile mincinoase, imprudentul Vicol se inflamează iute şi sacrifică nuanţele radicalizându-şi discursul, atât poetic cât şi publicistic”.

Volumul de faţă vine ca un adaggio la „Ierusalimul eliberat” al lui Tarquato Tasso, acum, în veacul al XXI-lea, în care „Ierusalimul învins” este, în fapt, şi la peste o mie de ani, un pretext de război.

Autorul se întreabă în poemul „O, voi slujitori ai săbiei”: „O, voi slujitori ai săbiei/ veţi avea parte de un nou Ierusalim?”. Tot Mihai Sultana Vicol găseşte răspuns în poemul „Intrarea în Ierusalim”: „Ne-am întrebat apoi pentru cine ucidem/ Pentru Dumnezeu sau pentru Diavol?”.

„Volumul merită să fie citit, deoarece în el se regăsesc marile întrebări ale Bibliei la care conştiinţa fiecărui cititor îşi răspunde prin DA sau NU” consideră autorul.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI