În contextul crizei generate de proliferarea virusului Covid 19

FNGCIMM susţine măsurile de restructurare a creditelor garantate în cadrul Programului Prima Casă şi a creditelor acordate IMM

FNGCIMM încurajează finanţatorii parteneri sa acorde facilităţi de amânare la plata ratelor pe o perioada de 1-3 luni, pentru a veni în sprijinul beneficiarilor vulnerabili in aceasta perioada. Măsura este menita să preîntâmpine înregistrarea de restanţe la plata ratelor scadente din creditele garantate in cadrul Programului Prima Casă şi să conducă la evitarea executării garanţiilor. Finanţatorii parteneri sunt invitaţi sa dea dovada de flexibilitate în relaţia cu beneficiarii Programului Prima Casă oferindu-le soluţii de rescadenţare a ratelor din credit, amânare la plata sau suspendarea plăţii ratelor, cu oferirea de perioade de gratie de până la 3 luni.

În contrapartida, FNGCIMM va da dovadă de aceeaşi flexibilitate in privinţa extinderii perioadei de valabilitate a garanţiilor acordate în cadrul Programului Prima Casă şi a creditelor acordate IMM.

Precizăm că sunt în lucru măsuri extinse de restructurare a creditelor de tip Prima casă şi sunt analizate posibile intervenţii legislative efectuate asupra HG 717/2009 şi legislaţiei terţiare incidente programului. De asemenea, se fac eforturi la nivel instituţional pentru identificarea şi implementarea măsurilor menite să preîntâmpine executarea garanţiilor acordate în cadrul Programului Prima Casă.

În cazul în care perioada de valabilitate a garanţiilor este inferioară limitei maxime de 360 de luni, amânarea la plată a ratelor se poate implementa fără modificări legislative şi fără a fi necesară încheierea unui act adiţional la contractul de garantare.

În ceea ce priveşte prelungirea valabilităţii garanţiilor acordate în favoarea întreprinderilor mici şi mijlocii peste scadenţa finală a creditului garantat, aceasta se va modifica de la 30 zile la 90 zile, fără percepere de comision de garantare pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

Intervalul de referinţă cuprinde o perioadă de 60 de zile calendaristice începând cu data de 17.03.2020 până la data de 16.05.2020, perioada de prelungire tehnică fiind acordată tuturor finanţatorilor cu care sunt semnate convenţii de finanţare-garantare.

Garanţiile ce fac obiectul prelungirii tehnice sunt garanţii emise de FNGCIMM SA IFN din surse proprii, în favoarea băncilor finanţatoare, a căror perioadă de valabilitate expiră în intervalul de referinţă 17.03.-16.05.2020. Pentru perioada de prelungire tehnică, FNGCIMM SA IFN nu percepe comision de garantare.

De asemenea, termenul de transmitere a documentelor necesare completării dosarelor cererilor de plată se prelungeşte de la 60 zile calendaristice la 120 zile calendaristice, pentru toate cererile de plată înregistrate la Fond până la data de referinţă şi/sau intrate în intervalul de referinţă. (Comunicat de presă)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: