Ora Pământului, proiect de raftul întâi

Iată-ne în condiţiile speciale ale activităţii pe platformele educaţionale, cu inimoşii gănişti în cel de al unsprezecelea an de celebrare a Orei Pământului la colegiul nostru, acţiune demarată cu U4Energy, continuată cu Earth Hour, apoi cu Beyond the Hour. Acum îmbinăm virtualul cu realul, în sensul pregătirii activităţii prin transmiterea online a informaţiilor. Grija noastră pentru starea de sănătate a planetei a fost continuă. Am anticipat, şi în condiţiile de acum, prin chestionare interesante, „Ştiaţi că…”, jurnale de reflecţie, măsurarea consumului de kW, probleme distractive, prin pregătirea fluturaşilor şi a afişului manifestării privită de data aceasta de pe balcon sau din curte, precum şi prin înscrierea evenimentului în programul naţional. Negreşit, am selectat temele comunicărilor şi ale demonstraţiilor creative, practice şi novatoare, colaborând multidisciplinar.

În condiţiile speciale ale apărării de coronavirusul care ne-a izolat din colectivitate, simţim şi mai puternică unitatea prin comunicarea online. Am repornit timpul ca la fiecare sfârşit de mărţişor, pentru că în ultima sâmbătă a lui martie se numără kilowaţii în peste 180 de ţări de pe mapamond.

În aceste împrejurări, actualii gănişti pot schimba parţial traiectoria descendentă pe care se află biodiversitatea. Pământul respiră luând o mică pauză prin încetarea temporară a unor surse de poluare, bucurându-ne cu zâmbetul său. Nu este un simplu slogan „Planeta suntem noi şi noi suntem planeta”. Modelul „ştiu/vreau să ştiu/am învăţat/aplic” depăşeşte distanţele psihologice şi mentale. Pe fundalul albastru al luminii cerului privim spre galaxii, spre lumile argintii şi milităm pentru sănătatea Pământului, cu un minus de prejudecăţi şi cu un plus de toleranţă.

În diversitatea babelică a celor 7000 de limbi ce se vorbesc pe glob, jurnalele noastre de reflecţie cuprind dezideratul “ de a ne cultiva lucid livada sau grădina“ Pământ. A noastră şi a urmaşilor noştri.

Earth Day şi Earth Hour s-au întipărit în mentalul generaţiei noastre. „Stinge lumina şi deschide ochii! Să facem Pământul să zâmbească! Calculează propria ta amprentă energetică şi ecologică! Vocea ta e vocea planetei! Construim un viitor sustenabil! 60 minute generaţiilor viitoare! Cerem o oră de odihnă pentru Terra şi oraşul nostru! Opriţi poluarea mediului ambiant şi contaminarea mediului înconjurător cu materiale ce interferează cu sănătatea şi calitatea vieţii! Urmăm calea raţiunii pentru a nu transforma totul în deşeu toxic! Dăruieşte naturii din energia ta! Schimbă-ţi stilul de viaţă pentru a reduce impactul negativ asupra planetei!” Şi în 2020, implicare, multă implicare. Şi în seara minunată din 28 martie 2020 menită activităţii extracurriculare de la orele 20.30-21.30, precedată de stingerea luminilor şi de decuplarea aparaturii electronice şi electrocasnice în locuinţele personale, se va trăi o oră de armonie şi visare activă a lumii viitorului. Ora Pământului poate aduce în România o economie de energie: „dacă fiecare român ar proceda aşa, s-ar economisi 1,16 milioane kilowaţi oră, echivalând cu producţia dintr-o microhidrocentrală de 133 kW putere instalată, asigurând consumul anual al unei comunităţi de circa 2.200 de locuitori“ informa în 2019 un reprezentant oficial al conducerii E.ON. În situaţia specială a acestui sfârşit de martie când Pământul ia o pauză de respiraţie mai mare, economia de energie va spori mai mult.

E admirabil să priveşti cerul cu ochiul liber sau prin telescop, să trăieşti alături de ceilalţi colegi armonia unei responsabile seri de primăvară, gândind ori discutând întâmplări din „ziua-de-dincolo-de-mâine” (Alexandru Mironov), ascultând cântecele colegilor într-un „Cantus mundi”, într-o „Odă a bucuriei”, privind cum zeci de lampioanele urcă spre înalt. De data aceasta, în imaginaţia noastră, a celor ce iubim şi respectăm Ora Pământului, vindecat de înspăimântătorul Covid-19.

Feeric şi lucid spectacol la care participăm cu toţii, şi cei ce în anii trecuţi au pedalat, şi cei ce au cântat sau au susţinut scurte alocuţiuni într-o atmosferă caldă şi propice, într-un show plin de responsabilitate şi de energie tinerească.

Ora Pământului!

 SORIN GAFENCU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: