Măşti din bumbac şi tifon, reutilizabile, confecţionate la Fălticeni

 Un atelier de design vestimentar din Fălticeni, Diamond Collection, realizează gratuit, de o săptămână, măşti de protecţie pentru angajaţii din sistemul sanitar şi pentru cei din MAI. Măştile sunt din bumbac 100% şi cu trei straturi de tifon şi pot fi reutilizate, iar sterilizarea lor se poate face prin spălare la temperaturi ridicate, de 50-60 grade, şi prin călcarea cu aburi.

„În această perioadă, fiecare faptă bună contează şi suntem bucuroşi că putem fi de folos în aceste momente grele. Ne dorim să-i sprijinim pe românii din prima linie. Angajaţii stau în atelierul de croitorie chiar şi câte 12 ore pe zi, doar pentru a se asigura că vor onora la timp toate comenzile.

Continuăm să ajutăm cadrele medicale! Ne străduim să le realizăm cât mai repede, însă vă rog să ţineţi cont că sunt trei oameni care lucrează la toată această operaţiune. Mai mult de 60-70 de măşti pe zi nu putem realiza. Folosim bumbac şi trei straturi de tifon. Din păcate, bumbac 100% cât şi tifon nu prea mai găsim să cumpărăm sau preţul lor s-a dublat şi creşte în fiecare zi. Însă atât cât avem stoc vom continua să facem măşti pentru voi” ne-au declarat reprezentanţii atelierului.

Ministerul Sănătăţii a anunţat măştile fabricate manual sau din pânză/ bumbac/tifon nu protejează eficient împotriva infecţiei cu coronavirus, iar, pentru a proteja eficient împotriva unor infecţii, măştile faciale trebuie să respecte câteva reguli speciale: ele trebuie să fie o barieră eficientă împotriva microbilor prin existenţa unor filtre speciale şi, în acelaşi timp, să permită respiraţia corectă. Materialul din care sunt fabricate măştile care nu respectă aceste reguli speciale de fabricaţie prezintă o reţea de fibre prea largă, care permite trecerea microorganismelor şi, astfel, nu ne protejează eficient împotriva infecţiilor.

 Conducerea atelierului spune că acest detaliu a fost discutat cu reprezentanţii spitalelor şi instituţiilor MAI care le-au solicitat măşti. Aceştia au spus că le acceptă şi pe cele confecţionate deoarece, de foarte multe ori, sunt nevoiţi să poarte măşti folosite în construcţii din lipsă de altceva.

Atelierul fălticenean a livrat măşti la secţii de anestezie şi terapie intensivă, la IPJ, la un spital din Hunedoara, la Jandarmeria Falticeni, Penitenciarul Iaşi şi mai are de executat peste 700 de măşti.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: