E timpul să fim empatici, dar şi responsabili

Întreaga lume se confruntă astăzi cu un inamic invizibil, Covid-19, care provoacă decesul a sute de persoane zi de zi. (…)

În această perioadă, un număr foarte mare de români au revenit în ţară din zonele afectate. Este foarte corectă măsura de carantină sau autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, dar cel mai corect ar fi să putem testa fiecare persoană revenită în ţară şi fiecare persoană care prezintă simptome respiratorii.

România are prea puţine teste pentru virusului Covid-19, iar în condiţiile unor testări insuficiente persoanele asimptomatice pot răspândi această infecţie. Guvernanţii PNL au fost preocupaţi în ultima perioadă de privatizarea sistemului de sănătate, de alegeri anticipate şi alegerea în două tururi, în timp ce ţările din Europa deja se luptau cu noi cazuri de coronavirus.

Nu este corect ca suspecţii să nu fie testaţi doar din lipsa testelor. Este de datoria Guvernului PNL şi a Ministerului Sănătăţii să adopte urgent o strategie privind achiziţionarea de teste şi echipamente necesare actului medical în condiţii sigure.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, trebuie să comunice românilor câte teste mai sunt disponibile, iar Ludovic Orban trebuie să înţeleagă că sănătatea nu are culoare politică. Nu trebuie să mai existe personal medical lăsat fără nicio apărare în faţa acestei pandemii, fără echipamente necesare, măşti, mănuşi, soluţii dezinfectante. Aceasta ar fi trebuit să fie preocuparea liberală încă de la începutul anului 2020, nu alegerile în două tururi sau alegerile anticipate.

Guvernul PNL trebuie să ia exemplu de la aleşii locali ai PSD care au cumpărat deja aparate de testare pentru coronavirus. Autorităţile din Bistriţa, Mehedinţi şi Maramureş au achiziţionat echipamente şi kituri PCR, necesare testării suspecţilor cu virusul Covid-19.

În Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare” a oferit Spitalului Judeţean de Urgenţă o nouă linie de echipamente ce permite efectuarea a peste 200 de teste de mare precizie zilnic, pornind de la probe biologice recoltate de la pacienţi.

Conform declaraţiilor lui Hans Kluge, director pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Europa este epicentrul pandemiei. Lipsa testelor duce la creşterea numărul cazurilor de infecţie cu virusul Covid-19. Identificarea contacţilor celor bolnavi rămâne cheia stopării răspândirii acestei boli. În lipsa testării, cazurile nu pot fi izolate şi lanţul infectărilor nu poate fi oprit.

Este timpul să fim empatici cu cei din jur şi să nu etichetăm persoanele ca fiind victime sau cazuri de Covid-19, dar şi responsabili în a respecta măsurile generale recomandate de OMS. Nimeni nu s-a îmbolnăvit intenţionat. Este timpul să fim mai precauţi, să avem grijă de sănătatea noastră, doar astfel îi putem proteja pe cei dragi şi familiile noastre.

Dr. MARICELA COBUZ,

deputat PSD Suceava

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: