Prorectorul USV Mihai Dimian:

Au fost transferate la SJU Suceava echipamentele liniei de testare pentru noul coronavirus

> USV caută şi soluţii alternative de testare bazată pe metoda ELISA

Prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare”, prof. univ. Mihai Dimian, a anunţat, duminică seara, că au fost transferate la Spitalul Judeţean Suceava echipamentele asociate liniei de testare semiautomată şi că se lucrează la instalarea şi calibrarea lor în spaţiul alocat de şeful de lucrări biolog Andrei Lobiuc.

„Ţinând cont de etapele necesare (livrare kituri şi consumabile, instruire, implementarea măsurilor de biosiguranţă, comparaţii interlaboratoare şi avizare), estimez că poate fi operabil până pe 30 martie” a menţionat Mihai Dimian.

El a menţionat că, în paralel, cercetătorii USV îşi orientează eforturile pentru asigurarea unei soluţii alternative de testare bazată pe metoda ELISA.

„Această soluţie nu-şi propune, momentan, a fi una de diagnostic, ci de testare ulterioară cu privire la evoluţia bolii sau la reintegrarea în muncă a celor care au avut forme uşoare” a precizat Mihai Dimian.

Reamintim că echipa Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava a implementat o linie semiautomată de testare pentru coronavirus (Covid-19), sub coordonarea şefului de lucrări biolog Andrei Lobiuc şi a profesorului universitar Mihai Dimian, cu consultarea colegilor de la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti şi a unor specialişti din industria de profil.

Această linie de testare este formată dintr-un aparat Real Time PCR, un extractor automat de acizi nucleici, hotă microbiologică cu certificare de siguranţă clasa II, vortex, centrifugă cu răcire, laptop, pipete automate monocanal şi multicanal. Echipamentele folosite în acest demers sunt de ultimă generaţie. Extractorul automat, cu o capacitate de 24 de probe, permite reducerea timpului de lucru si creşterea siguranţei microbiologice. Aparatul Real Time PCR este de tip multiplex, ceea ce înseamnă că, în combinaţie cu kiturile de detecţie folosite, permite triplarea numărului de probe efectuate în acelaşi timp, cele trei gene ale Covid-19 fiind amplificate şi cuantificate simultan.

Estimările efectuate arată că este posibilă efectuarea a peste 200 de teste de mare precizie zilnic, pornind de la probe biologice recoltate de la pacienţi. Echipamentele au fost achiziţionate pe parcursul anului 2019, prin intermediul unui proiect cu finanţare europeană coordonat de prof. univ. dr. Mihai Covaşă şi prof. univ.dr. Mihai Dimian. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: