La vreme de Covid-19

Magda Axon

 După trei zile de stat în casă, deunăzi am ieşit pentru mici cumpărături şi puţină mişcare, nu de alta, dar mersul prin apartament nu prea ajută la condiţia fizică. Prima oprire – buncărul de gunoi unde urmele de dezinfectant se observau clar. Arunc gunoiul şi îmi şterg mâinile cu şerveţel umed, deşi nu am atins nimic pe acolo, capacele fiind date la o parte.

La standul de ziare şi reviste, vânzătorul îmi întinde cu mâna înmănuşată o revistă cu programele tv-urilor.

În faţa unei farmacii, câţiva oameni stau la rând păstrând distanţa regulamentară de mai mult de un metru unul faţă de altul.

Trecători puţini pe stradă, câteva femei poartă mască, unele mai tinere şi-au aranjat cochet eşarfe în zona nas-gură.

În faţa unui magazin de cartier cu mânerul de la uşă învelit în tifon, câţiva muncitori sapă un şanţ destul de mare pentru o intervenţie la o avarie. Ajung la bancomatul din zonă, iau alt şerveţel umed, şterg toate butoanele cu grijă şi scot nişte bani să plătesc cheltuielile la asociaţie, respectând indicaţia de a folosi, preferabil, cardul bancar. Şterg şi banii cu alt şerveţel din aceeaşi gamă de produs pe care scrie că „distruge bacteriile şi virusurile”.

În faţa poştei, alţi oameni aşteaptă la rând afară, respectând regula de a intra doar câte unul. Trec pe lângă vreo patru lucrători de la „Spaţii verzi” care stau de vorbă aşezaţi la marginea unui gard. În faţa lor, pe rondul de flori, maşina de tăiat iarbă şi săpăligile aşteaptă să fie luate în serios. La sediul asociaţiei de proprietari de care aparţin, aproape că nu îl recunosc pe administratorul care poartă regulamentar mască şi mănuşi. Nu mai stăm de vorbă ca de obicei, îi dau banii scurt, la ghişeu, precum scrie pe afişul de la intrarea în casierie.

Mai departe, la marketul care face parte dintr-un lanţ destul de întins de magazine din oraşul nostru, rafturile cu produse de carne au fost golite de dimineaţă, probabil. Cumpărătorii, puţini de altfel, stau regulamentar la rând.

Cumpăr câteva produse de care am nevoie, grăbită să nu ating ceva sau pe cineva, folosesc un alt şerveţel la ieşire. La un colţ de stradă, un bărbat între două vârste se odihneşte lângă căruciorul plin cu cumpărături şi două plase în care zăresc câteva sticle cu ulei.

Mă întorc spre casă, trec din nou pe lângă cei care ar trebui să grijească de rondurile de flori – sunt tot la taifas. Îi răspund unei vecine care mă întreabă de la balcon dacă nu îmi e frică să ies din casă. Deocamdată nu mi-e, mi-am luat nişte măsuri elementare de precauţie. Am însă o stare neplăcută de apăsare şi îngrijorare când mă gândesc la toţi cei aflaţi acum în linia întâi în lupta cu Covid-19.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: